"Отлъчване помирява дързостта и динамиката на съвременните романи с автентичността и дълбочината на старите книги; обединява шантавото и сюрреалистичното с естественото и ежедневното; събира на едно място носталгията и надеждата, магията и логиката, историята и митологията".

Така писателят Николай Терзийски описва накратко своята първа книга - смел дебют от близо 500 страници, издаден от "Жанет 45" само преди няколко дни. Терзийски е дипломиран журналист, работи от дълги години в екипа на "Седем-Осми". След като създава блога с авторски разкази и есета "Терзилъци", който събира над 30 хиляди посетители, младият писател предизвиква читателите с един сложен и многопластов роман, събрал на страниците си последните два века от българската история.

Представянето на книгата беше на литературния фестивал "Пловдив чете". Там издателката Божана Апостолова заяви: "Залагам на Николай Терзийски за едно от големите имена на българската литература." Тя очаква книгите на новия ѝ автор бързо да стигнат утвърдени имена като Георги Господинов и Милен Русков.

Ето и какво пише за книгата писателят Иван Кулеков:

"Четенето на „Отлъчване"е като кръвопреливане. С всяка страница в читателя навлизат кръвни клетки от друг живот, от друго време, от друг свят, просмукват се в тялото му и стават негов живот, негово време, негов свят. И негова кръв.
Има едно изречение, което минава през мозъка, но засяда като тромб в сърцето:„Знаем, че сме заложили щастието си, за да спасим смисъла си." То е в корена на всяка дума в този жестоко красив роман, сърцето спира да бие, докато го преглътне, но после знае защо отброява секундите.Единствено условие човек да приеме историята като своя, е да е от нейната кръвна група. Кръвната група на „Отлъчване" на Николай Терзийски е българска и влива мощната си магична енергия във възраждащата се българска духовност".