Подготвяният юбилеен концерт на "Пирин фолк" е съпътстван от конфликт на някои от лауреатите и основатели с директора на музикалния конкурс.

Истинските звезди на фестивала в Сандански, които го създадоха и популяризираха с хитовете и печелеха награда след награда, любимците на почитателите на авторската песен на македонска фолклорна основа, се почувствали унизени за пореден път от директора на фестивала Валентин Пензов и няма да зарадват на юбилея публиката с хитовете си, алармираха загрижени за съдбата на феста, пише signal.bg.

Трима доайени на "Пирин фолк" отказаха участие в рецитала на фестивала в Сандански заради ниски хонорари. Това са фолклорните певци Васко Лазаров, Георги Гоцев и Кирил Костов.

"За пореден път бяхме унижени от музикалния директор на фестивала Валентин Пензов. На 29-ти февруари той ни събра и ни предложи да подпишем договор за участие в юбилейното издание, с което да върнем загубения имидж на проявата срещу унизителният хонорар от 100 лева", твърди Васко Лазаров.

Лазаров обясни, че община Сандански официално е оповестила отпускането на 130 000 лева, за да се направи достоен юбилей. Според него, гавра е да се предлагат 100 лева хонорар на утвърдени, професионално работещи македонски изпълнители. А на фолк гърли, незнайни гръцки и македонски персони, които нямат и не могат да имат никакви заслуги за "Пирин фолк" да се изписват хиляди левове хонорар. За създателите и носителите на многобройни награди от фестивала пък се дават жълти стотинки.

"Това е предателство и публиката трябва да го знае" - категоричен е изпълнителят на хитовете "Болно ми е на душата", "Дари, Дари", "Любима майка и жена", "Балканска истина" и редица други.

"Трябва да стане ясно, че не звездите на "Пирин фолк" са се отказали от рожбата си, а тях не ги допускат заради задкулисни игри и не те имат нужда от "Пирин фолк", както Пензов се опитва да ги убеди, за да ги манипулира, а "Пирин фолк" има нужда от тях, защото именно с техните имена се свързва фестивала.

Във Фейсбук вече има сформирани групи "Да върнем Пирин фолк" и изпълнителите му от 90-те години" - казва Лазаров.

Васко Лазаров споделя, че хората постоянно му звънят, пишат и питат защо вече не участва, защо не се чуват истински македонски песни, защо ги няма създателите на фестивала...

"Съгласно отпуснатия бюджет на рецитал се дават 600 лева. Едната вечер на сцената ще е един от най-добрите акордеонисти на Македония Милан Завков. Оркестърът му е от 6 души и те ще получат общо точно 600 лева. Направихме жест към въпросните изпълнители и ги поканихме да изпеят по една песен, за да не ги забрави публиката. Но те не я уважават заради алчността си за пари" - казва набеденият Валентин Пензов.

Той уточни, че трима от певците – Иван Гоцев, Христина Маркова и Стоян Джельов, са подписали договори за участието си в рецитала срещу сумата от 100 лева на човек. "Другите обаче явно гледат на нас като на златна кокошка, която трябва да нахрани гладните им гърла" - допълва Пензов.