Тази година скандалът е провокиран от начина, по който е сформирана Академията от музикални специалисти, която ще даде своите предложения за изпълнители, пише Lifestyle.bg

Оказва се, че голяма част от имената, посочени в списъка публикуван от БНТ, са разбрали за участието си от медиите и изобщо не са дали личното си съгласие.

"Нямам никакво отношение към "Евровизия". Никога не ме е вълнувал конкурсът, както и хората, които отиват. Предложена съм от ПРОФОН, но лично не съм потвърждавала, защото не съм била питана, а аз имам свои професионални планове, които съвпадат с кампанията и физически няма как да присъствам", заяви пред "Всеки ден" Ирина Флорин. Тя недоумява как така името й е попаднало в списъка без тя да го е искала.

Композиторът Ясен Козев пък незнайно защо е попаднал в групата на текстописците, заедно с Гергана Турийска и Михаил Белчев. Това той научи от "Всеки ден" и не остана очарован от грубата грешка. Иначе е потвърдил участието си като представител на "Музикаутор", но с особено мнение.

"И тази година не виждам съществена промяна в регламента и мисля, че това ще позволи на хората от системата да си правят схеми. Не разбирам защо не се опростят нещата, като се изходи от това какво се харесва на публиката, какви са нейните очаквания. Заради този регламент аз категорично няма да участвам като композитор тази година", заяви авторът на "Губя контрол, когато...." Ясен Козев, който вече е дал своите предложения за изпълнители.

Затова пък колегата му Дани Милев още мисли. "У нас се предлагат такива, които се показват често по телевизията. А аз дълго мислих и сондирах мнения сред колеги-музиканти, защото не искам някой талантлив човек да бъде забравен, само защото последните един-два месеца не се е показвал никъде", издаде мъдрата си стратегия Милев, който също е сред поканените в Академията. Това обаче не му пречи да критикува регламента.

"Втрещен съм от непредвидената ситуация, която създават хората, мислили регламента. Членовете на Академията ще подадем нашите предложения за изпълнители и кои десетима са събрали най-много гласове ще стане ясно на 23 януари. После те трябва до 2 февруари да дадат по три песни. Как ще стане това за една седмица и какъв е процентът успеваемост за "Евровизия" при положение, че в такава ситуация могат да се предлагат само готови песни - това е пълен абсурд, защото те пък не са писани за въпросните певци", възмущава се Милев.

Иначе Дани харесва принципа на състезание между композиторите, които ще напишат 30-те песни и го намира за доста демократичен, но остава въпросът как един млад изпълнител ще си плати на известен композитор, за да му напише песен и то за 7 дни.

"Или песните трябва да се подаряват, както бих направил аз просто заради състезанието, или даваш нещо измислено вече, но за друг певец, с друг глас и темперамент", продължи с разсъжденията си композиторът, който все пак е оптимист и вярва, че под напрежение, макар и рядко, се раждат шедьоври и може би на това залагат организаторите на "Бг Евровизия".

За разлика от него музикалният продуцент Атанас Янкулов не вижда никаква светлина в тунела. Той също е в списъка на "Академиците".

"Страшно се учудих на т.нар. покана, но не разбирам защо всичко пак се прави в последния момент. Дори не знаех, че ще има "Евровизия" тази година. Аз съм член на някаква Академия, но нищо повече не знам. Разбира се, че ще потвърдя участието си, защото това ми е работата и животът. Ще дам и обективните си предложения за трима изпълнители, но имам десетки въпроси около твърде неясния регламент, който за мен е пълна каша. Още от официалното им писмо до членовете на Академията не става ясно ние какво избираме - песен или изпълнител, защото и двете са упоменати в текста", пита се Янкулов.

В понеделник той мисли да прати официално писмо до БНТ, в което да опише своите съображения относно начина на провеждането на конкурса.