Епопеята на Роман Полански с обвиненията в секс с малолетна, която се точи от години, изглеждаше приключила, но тези дни отново се развихри.

Полският министър на правосъдието и главен прокурор Збигнев Жобро ще обжалва решението на родния си съд от миналия ноември да не екстрадира известния режисьор в САЩ.

Макар повечето му сънародници да го считат за културна икона, прокурорът изглежда не е на това мнение. Като причина за решението си той изтъкна "че е обвинен и търсен за изнасилването на дете".

82-годишният Полански от години избягва държавите, които имат споразумения за екстрадиция с Щатите. Те отправиха поредните си искания, след като носителят на "Оскар" с американско и полско гражданство се появи неочаквано на фестивал във Варшава през 2014 г. Швейцарски съд вече веднъж отказа да го върне зад океана. Решението от ноември означаваше, че той ще може да живее и в родината си.

Саманта Геймър, жертвата на случая от 1977 г., многократно е заявявала, че дългогодишното изгнание на Полански е достатъчно наказание и САЩ трябва да се откажат от екстрадицията.