Италия да бъде дисквалифицирана от Евровизия 2021 и да се откаже от първото си място – за това настояват част от феновете на конкурса броени часове след неговото провеждане, пише Монитор. До скандала се стигна, след като онлайн бе разпространено 3-секундно видео от снощната церемония. От кадрите се вижда как фронтменът на групата Maneskin – Дамиано Давид, се навежда към масата. Камерата не заснема каква е причината за това движение. Мнозина обаче заподозряха в движенията му употреба на кокаин.

Те изразиха възмущението си, че това се излъчва по национални телевизии в 39 държави. Коментиращите онлайн подчертаха, че нито алкохолът, нито друг вид опияняващи вещества са забранени на Евровизия. "Свободна от коронавирус зона, но не и от кокаин", възмути се потребител на Туитър след края на концерта. Според други почитатели на конкурса и победителите от Италия пък Давид съобщил на пресконференция след финала, че някой бил изпуснал чаша от масата.

"Не използвам кокаин, не. Не употребявам наркотици", заявил певецът и пред медии, цитиран от нидерландското издание AD.
Встрани от породилото вълнения навеждане на Давид, Maneskin обявиха, че ще отпразнуват триумфа си като скочат в реката. Тяхното любимо изпълнение за вечерта пък било на Украйна. От италианската делегация обявиха, че въпреки спекулациите, че Верона е ранен фаворит за домакин на Евровизия 2022, това всъщност ще се изясни след провеждане на търг.

Припомняме, че италианците дължат триумфа си предимно на меломаните, които ги изстреляха на върха чрез телевота. Наш ата представителка Виктория Георгиева също се представи достойно, като зае 11-о място. Тя има равен брой точки с гръцката изпълнителка, която бе поставена на десето.