Съдебните власти оттеглиха обвиненията срещу актьора Кевин Спейси. Той беше обвинен в сексуална агресия и непристойно поведения в американския щат Масачузетс, предадоха световните агенции. Това решение беше очаквано след съдебно заседание по случая на 8 юли, на което обвинителят на Спейси - младият мъж, който твърдеше, че е бил обект на агресия от негова страна през юли 2016 г. - предпочете да запази мълчание, предаде БТА.

В писмо до съдията по делото прокурорът на остров Нантъкет, мястото на което е станала предполагаемата агресия, аргументира решението си за прекратяване на съдебното преследване срещу Спейси заради това, че свидетелят в основата на оплакването не е на разположение да дава показания.

По случаят 59-годишният актьор беше обвиняван, че през юли 2016 г. е накарал 18-годишен служител на бар да пие, а после го опипал. Спейси беше обвинен за непристойно поведение и агресия в края на 2018 г.

По-рано този месец гражданският иск срещу него беше оттеглен от адвокатите на предполагаемата му жертва. Но обвиненията за криминално деяние останаха в сила, за да може следователите да получат правото да проверят телефона на предполагаемата жертва. Обвинителят го използвал, за да заснеме предполагаемата агресия и после я коментирал, разменяйки си съобщения с тогавашното си гадже и с група приятели.

Полицията прегледала телефона и извлякла данните от него, а после го върнала на притежателя му. Той бил предупреден, че всеки опит за манипулиране на телефона може да му коства съдебно преследване. Тогава предполагаемата жертва се позовала на петата поправка от американската конституция, която позволява на свидетел да запази мълчание, за да не се изложи на риска да бъде обвинен в нещо. Така се стигнало до мълчанието на обвинителя в съдебната зала на 8 юли и до прекратяване на случая срещу Спейси.

Актьорът обаче е обвиняван за агресия над други млади мъже. Неговата кариера пострада още след първите подобни обвинения, появили през ноември 2017 г. в разгара на движението "Аз също".