Нашата битка води началото си от раждането на Кристиан. Детето ни се роди нормално, доносен и напълно в норма. За съжаление няколко часа след раждането настъпиха промени в състоянието му и лекарите ни съобщиха, че детето има затруднена адаптация и нужда от кислородна терапия и наблюдение.

Тогава още не подозирахме какво означава това. След няколко дни състоянието му беше стабилно и ни изписаха от болницата. Като родители на второ дете не след дълго разбрахме, че нещо не е наред в развитието на сина ни. След няколко консултации с невролози, педиатри и специалисти ни беше поставена тежката присъда – детска церебрална парализа. Вече почти шест години се борим да направим живота на Крис по-самостоятелен, като се опитваме да подобрим състоянието му с ежедневна рехабилитация и специализирани процедури. Доста време се опитвахме сами да се справим с всички нужди на Криси, но с растежа нуждите му растат непрекъснато.

В близките 2 години момчето ни ще се нуждае от ежедневна кинезитерапия, както и 4 курса хипербарна оксигенация годишно. За бъдещето не можем да предвидим всичко, което ще се случи, защото, както казват и лекарите, в медицината 2 + 2 не е 4. Затова молим за помощ, за да има детенцето ни по-лек живот и детство по-близко до това на другите деца. Цената на едномесечна кинезитерапия тук, в България, е приблизително 1000 лева, а цената на един 20-дневен курс кислородна терапия е в рамките на 800 лева. Това прави около 15 000 годишно. Семейството ни прави и проучване за евентуален бъдещ курс на лечение в клиника в Турция или Словакия, където има големи центрове за рехабилитация на деца като нашето. Цената на един такъв курс ще варира между 7000 и 9 000 евро за курс. Няма да се справим сами, затова сме благодарни на всяка подадена ръка.

Линк към кампанията

Николета Василева, майка на Кристиан