Музикална компания "Пайнер" излезе с официално становище по повод скандала с песента "Твоите думи" на Гергана. Вижте го:

По повод скандалните интерпретации около песента на Гергана "Твоите думи" музикална компания "Пайнер", като продуцент на песента и видеоклипа към нея, е длъжна да заяви следното:

Продуцентът е получил от автора правата за използване на композицията по силата на писмен договор, съдържащ декларация за оригинален творчески акт. Това е законният начин за придобиване на авторски права според българското законодателство.

"Пайнер", в ролята си на продуцент, е спазил изискванията на закона и обсъжданата композиция сме оповестили с името на автора от който сме придобили правата - Йорданчо Василковски - Оцко.

Пред нас авторът е предложил композицията като оригинална музика, плод на неговата творческа дейност. Като продуцент не сме в състояние и не сме длъжни да изискваме "експертиза" за авторство преди да пристъпим към реализация на песента като аудио и видеопродукт.

"Пайнер" не е имал никакво основание да се съмнява в авторството на произведението. Не сме допускали като продуцент, че можем да бъдем подведени, от който и да е автор на музика или текст, защото всеки автор стои с името си зад своето произведение. В този случай Йорданчо Василковски - Оцко се е легитимирал като автор на музиката и аранжимента на песента "Твоите думи".

*Кадри от видеото на Гергана

Искрено вярваме, че въпреки негативните коментари и внушения, не сме поставени в ситуация да бъдем подведени от автор, когото познаваме и с когото работим от толкова време.

За всички, които проявяват интерес към създадения казус, предлагаме и разясненията на автора за възникналото недоразумение:

"Аз съм композитор с дълги години работа зад гърба си и заставам изцяло зад своето творчество и всичко, което съм правил в музиката.

Мотивът, който е използван в песента на Гергана, не е откраднат, а семплиран и държа да подчертая това.

В световен мащаб това е практика, която е приета и позволена и се използва от водещи композитори за създаване на песни. Водещият американски композитор Timbaland, който създаде най-големите световни хитове на Джъстин Тимбърлейк, Нели Фуртадо, Алия и много други с над 300 милиони гледания в Youtube, също създава песни, базирани на семпли от различни екзотични мотиви – точно така, както правя аз в моите песни.

*Гергана

Искам да уточня, че в конкретната песен съм използвал именно семпъл и е повтарян точно и само един сегмент няколко пъти, съобразено изцяло със закона за семплирането. Както и в много от моите песни, където изцяло доразвивам в една по-модерна посока и откъм мелодия, и откъм аранжимент.

Наша работа – на музикантите, е да съобразяваме творчеството си с приетите норми и стандарти. Като допълнение – повечето от гласовете, които използвам в песните, са записвани в моето студио или в студията на мои партньори, с които работя в няколко страни извън България.

По отношение на арабския текст, който е използван и изтълкуван по отрицателен начин, ще го имам предвид оттук нататък за предстоящите проекти, които ще създавам.

Винаги съм се стараел да направя продукт, който ще има добър резултат, ще се хареса от публиката и преди всичко ще създаваме проекти, които ще пораждат емоция в аудиторията. Като човек, който съм роден с музиката, израснал съм с цялата си мисъл, насочена към нея."

Йорданчо Василковски – Оцко

От Hotnews.bg забелязахме, че видеото на Гергана е скрито от официалния Youtube канал на Телевизия Планета:

Самата певица също не остана безмълвна и написа в официалната си Фейсбук страница:

''Искам да благодаря на всички мои почитатели, които ме подкрепят в този труден момент. Надявам се, че недоразумението с "Твоите думи", е един урок за всички нас, който ни прави по-мъдри. Аз продължавам моя път напред, с високо вдигната глава и обещавам, че няма да Ви разочаровам. Вие, почитателите, сте моята сила и вдъхновение. Обичам Ви!''

Повече за скандала четете и !

Източник: signal.bg