Инж. Митко Димитров - собственикът на "Пайнер", даде интервю пред "Шоу", в което коментира някои от най-обсъжданите теми в публичното пространство, свързани с изпълнителите от най-голямата музикална компания у нас.

Ето част от интервюто, публикувано в blitz.bg:

- Инж. Димитров, напоследък много певици си отидоха от „Пайнер”, в публичното пространство се заговори дори, че фирмата се разпада. Каква е истината?
- Фирмата е стабилна и носи имиджа на десетки успешни изпълнители. А това, че се е разделила с някой, означава само, че се е разграничила с него и няма никакво значение как той си е отишъл.

- Защо прекратихте договорните си отношения с Андреа? Според информациите тя сама е пожелала да напусне, но дълго време е била спирана от подобно действие?!
- Дълго време се опитвахме да й угодим, но... и това си има своя край.

- „Тръгвам си от фирмата, защото имам да реализирам проекти, които няма как да се случат там”, пък беше коментарът на Крум. По каква причина се разделихте с него?

- Питайте него. Ограничение за изяви не е имал, а и не сме го лишавали от такива поради простата причина, че не би било в наш интерес.

- Композиторът Йорданчо Василковски - Оцко също вече не е част от компанията. Съпругата му Кристиана също…
- С много автори сме се разделяли и впоследствие те са разбирали, че свободната практика не е най-доброто за тях. Но след като има желание да работи по този начин, нека опита.

- Допускате ли, че Оцко ви отмъква изпълнителите, тъй като не е тайна амбицията му да прави нова музикална компания?
- Той ще прави песни и за наши изпълнители. Но се опасявам колко добри ще са те. Един автор твори най-добре, когато е спокоен и е отдаден само на творческия процес, но когато започне да се занимава и с бизнес, проблемите в бизнеса неминуемо ще се отразят на спокойствието му, а от там и на творчеството му. И аз го предупредих да не се сърди, ако му връщаме песни.

Трябва да съществува коректност между колегите в нашия бранш и аз самият държа на това. Ако сега Оцко реши да действа против правилата, няма да е в негов интерес. След време сам ще разбере, че не постъпва правилно. А изпълнител, който е недоволен и вини за неуспеха си единствено и само компанията, е по-добре да бъде „отмъкнат”.

- Наскоро в интервю фолк певицата Траяна се оплака: „Давах всичко от себе си, от стреса започнах да качвам килограми, а шефът ми заяви, че не иска втора Ивана”...
- Де да можеше да е втората Ивана… Изисквал съм както от нея, така и от всички изпълнители, добра фигура и здравословен начин на живот. Аз самият всеки ден съм на фитнес уредите и спортувам, въпреки че не се снимам в клипове. А добрата фигура на изпълнителя е уважение към неговите почитатели и е предпоставка за успех. Но явно не съм бил добре разбран.

- Алисия проявявала ли е интерес да работи с „Пайнер”?
- Не е, както и аз не съм давал поводи за това.

- Не беше много отдавна, когато фолк певицата Камелия заяви, че е напуснала „Пайнер” заради схемите във фирмата, в която „продуцент всъщност няма, защото всичко се плаща от самия изпълнител”. Как бихте отговорили с днешна дата на това?
- Принципите на работа се договарят и приемат двустранно. Не желая да ги коментирам, поради взаимно приетите изисквания за конфиденциалност. Тя явно е забравила годините, когато „Пайнер” плащаше всичко, докато, по нейна инициатива, не променихме правилата.

- Допускали ли сте досега драстични бизнес грешки?
- Няма безгрешни хора, а и аз не се мисля за безгрешен. Опитвам се да си вземам поука от грешките, за да не ги допускам отново.

- Отскоро залагате на поп опера, което е крайно далеч от поп фолк звученето. Както и на рап – което е голямата изненада. Рапърът Устата е сред новите попълнения, а се говори, че към редиците ви ще се присъедини и Криско. Сменяте тактиката или?
- Ние имаме и досега хубави, доказали се с времето, песни в различни стилове. Като се започне от фолклора – „Бяла роза” на Славка Калчева и се завърши с рок – „Лъжа е” на Преслава. Но вие ги слагате под един общ знаменател - попфолк. Сега решихме да разнообразим с поп опера и рап. Дано успеем да наложим хубава песен и в тези стилове. Трио „Сопрано”, както и Устата, са отскоро в компанията. Ще се опитаме да им осигурим достойно място сред нас и се надяваме на успех. А за Криско разбирам от вас.

Източник: signal.bg