“Впечатлена съм от размаха, бързината и всеотдайността, с която работите”, каза директорът на Център “Жорж Помпиду” в Париж Кристине Керие по време на срещата с директора на НДК Мирослав Боршош, който дари на центъра книги на български автори, преведени на френски и представи каталога “Съвременни български писатели”, който Националният център за книгата (НЦК) издаде на английски преди дни.

За първи път селекция от творби на български автори влизат в колекцията на една от най-известните библиотеки в света. Това стана възможно, след като преди няколко месеца директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош и Кристине Карие - директор на Център “Жорж Помпиду” в Париж се договориха във възможно най-кратки срокове, преведени на френски, творби на български автори да бъдат предоставени на читателите във френската столица.

Избрани произведения на Иван Вазов, Йордан Йовков, Йордан Радичков, Анжел Вагенщайн, Виктор Пасков, Теодора Димова, Веско Бранев, Емилия Дворянова, Георги Господинов, Алек Попов и др., в превод на френски, от днес вече могат да бъдат намерени в Център “Жорж Помпиду” в Париж.

В продължение на месец Център “Жорж Помпиду” представя произведенията на новия литературен сезон. Тази година за първи път ще има и преглед на съвременните български автори. “Каталогът е изключително полезен, защото ни дава систематизиран поглед върху българската литература и автори”, каза Кристине Карие, която заяви, че след като се запознае в детайли с изданието ще направи поръчка за още произведения на български автори. Беше обсъдена и възможността български филми да бъдат показани в рамките на фестивала на документалното кино, който се организира всяка година от Център “Жорж Помпиду”.



Директорът на НДК Мирослав Боршош я запозна и с новата за Европа хибридна форма – денонощна библиотека и книжарница “Перото”, която функционира изключително успешно от няколко седмица в НДК и покани френски издателства да представят свои продукти в “Перото”.

Посланикът на България в Париж Ангел Чолаков изказа намерението си да подпомогне развитието на отношенията между НДК и Център “Жорж Помпиду”, както и да представя лично българските автори във френската столица.

В срещата участваше и Жером Бесиер – директор на департамент “Изкуство и литература” в библиотеката на “Жорж Помпиду”, който беше изключително впечатлен от селекцията на българските творби.

Създаден през 1977 г., Центърът “Жорж Помпиду” приема през 2006 г. вече почти 7 млн. посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция след Лувъра и Айфеловата кула. В рамките на Националния музей на модерното изкуство (промишлен център дизайн), той запазва един от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света, наред с тази на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и Тейт Модерн в Лондон, дом на големи временни изложбени галерии, концертни зали и театри, първата обществена читалня в Европа.