Симеон Чамов спечели купа „Странджа“ в 66-ото издание на международния турнир по бокс. На финала в събота категория до 69 кг той победи по точки Ярослав Самофалов от Украйна с 2:1 съдийски гласа (29:28, 29:28, 28:29).

С титла при 81-килограмовите си тръгна и Радослав Панталеев, който спечели без бой след отказване на съперника му Елшод Разулов от Узбекистан.

Чамов, който е шампион в категорията си от миналогодишното издание на турнира сега наследи „овакантения“ от Тервел Пулев трофей, който е първи в неговата кариера. През 2014 г. Чамов стана и шампион от първенството на Европейския съюз.

„Не съм доволен от мача си. Исках да спечеля категорично, но не ми се получи – сподели след победата си българският боксьор. – Целият първи рунд играх в нокдаун след едно невнимание от моя страна, при което получих силен удар. Благодарение на треньорите успях да се върна в срещата, но не можах да покажа напълно възможностите си. За мен равносметката от този турнир е, че ме очаква още много работа, ако искам да постигам целите си – да печеля медали от големите първенства. Надявам се това да се случи още на предстоящото в София европейско първенство, а като цяло голямата ми мечта е Рио“, допълни шампионът.

През декември Чамов претърпя операция на дланта на дясната ръка, която забави подготовката му. Именно заради това и участието му на първите европейски олимпийски игри в Баку е под въпрос, тъй като има забавяне и при подаването на документите му.
Първи подгласник на носителя на купа „Странджа“ стана шампионът в кат. до 64 кг Лоренцо Сотомайор (Азер), а втори е първенецът при най-тежките - Камшибек Кункабайев (Каз).

Радослав Пантелеев спечели титлата в категория до 81 кг. Младият българин стигна до златото без игра във финалния мач, след като съперникът му Елшод Разулов от Узбекистан се отказа от участие заради контузия.

Станимира Петрова спечели купата при жените, след като стана първа в кат. до 54 кг. Освен нея титлата в кат. до 51 кг извоюва Стойка Петрова, а Светлана Каменова остана със сребро при 60-килограмовите.

Първа на ринга от нашите се качи европейската ни шампионка Стойка Петрова срещу втората от олимпиадата в Лондон 2012 г. Рен Канкан от Китай. Българката изнесе много добър мач, в който превъзхождаше именитата си съперничка във всичко и заслужи единодушното решение на съдиите в своя полза – 3:0 (39:37, 40:36, 39:37).

„Мачът беше добър, но не идеален. Като цяло за там, за където сме тръгнали, се изисква да бъда много повече от това, което показвам в момента – не спести критиките към себе си Стойка. – От друга страна играх срещу много голямо име в женския бокс – световна шампионка и олимпийска вицешампионка. Опитвах се да се абстрахирам от това и мисля, че ми се получи. Преди това не бях я срещала – в Лондон аз загубих от шампионката Никол Адамс, а те се срещнаха на финала. Така че мачът ми отново не бе идеален, но съм доволна. Все пак сме в началото на подготовката, а преди това имах по-дълга почивка след световното. Целта ми за тази година е европейската олимпиада в Баку, а после световното догодина и естествено, олимпийските игри в Рио“.

Невероятен мач и още по-категорична победа постигна и световната ни шампионка от Корея 2014 Станимира Петрова. Във финала на кат. до 54 кг тя надигра американката Кристина Круз с 3:0 (40:36, 39:37, 39:37). Българката буквално танцуваше на ринга и контрираше съперничката си с точни удари. Станимира не остави никакво съмнение в превъзходството си над 5-кратната шампионка на САЩ и бронзова медалистка от световното през 2012 г.

„Днес бях себе си на ринга, защото за мен боксът е забавление, а днес се забавлявах. Бях спокойна и релаксирана и нещата се получиха. Очаквах, че Круз ще ми „скочи“, защото играх с нея в първия кръг на световното в Корея, но тогава мачът ни бе далеч по-равностоен“, сподели Станимира, чийто стил на игра според специалистите е започнал много да прилича на този на личния й треньор – олимпийският вицешампион от Сеул 88 Александър Христов, който сега бе в ъгъла й, редом с националия треньор на жените Павел Сяров.

Третата ни финалистка Светлана Каменова остана със сребърен медал в кат. до 60 кг от „Странджа“, след като загуби с технически нокаут в първия рунд от финландката Мира Потконен. Съперничката на българката затвърди добрия старт на годината, след като през януари бе определена за най-добра на силния международен турнир „Голдън гърлс“ в Швеция. 35-годишната Потконен стана и първа подгласничка на Станимира, а втора е Агнес Алексюсон от Швеция, която спечели титлата при 64-килограмовите.



Ето и резултатите от всички финали:

Мъже
49 кг: Давид Алавердиан (Изр) – Абдула Кучкаров (Узб) - 1:2
52 кг: Джак Бейтсън (Анг) – Шахобидин Зоиров (Узб) – 0:3
56 кг: Жанбола Тилегенули (Каз) – Муроджон Ахмадалиев (Узб) – 0:3
60 кг: Самвел Берсегян (Арм) – Елвин Исайев (Азер) – 1:2
64 кг: Лоренцо Сотомайор (Азер) – Фазлидин Гайбазаров (Узб) – 3:0
69 кг: СИМЕОН ЧАМОВ – Ярослав Самофалов (Укр) – 2:1
75 кг: Бектемир Меликузиев (Узб) – Майкъл Орайли (Ирл) – 3:0
81 кг: РАДОСЛАВ ПАНТАЛЕЕВ – Елшод Разулов (Узб) – неявяване на съперника
91 кг: Рустам Тулаганов (Узб) – Геворг Манукян (Укр) – 3:0
+91 кг: Баходин Жалолов (Узб) – Камшибек Кункабайев (Каз) – ТКО в I рунд.

Жени
51 кг: СТОЙКА ПЕТРОВА – Рен Канкан (Кит) – 3:0
54 кг: СТАНИМИРА ПЕТРОВА – Кристина Круз (САЩ) – 3:0
60 кг: Светлана Каменова – Мира Потконен (Фин) – ТКО в I рунд
64 кг: Анген Алексюсон (Шв) – Елена Вистропова (Азер) – 2:0
75 кг: Нучка Фонтийн (Хол) – Киан Ли (Кит) – 1:2

Снимки: БФБокс