Eжегодният фестивал за хартиени изкуства Sofia Paper Art Fest  ще се проведе между 3 и 23 май и ще бъде съпроводен  от представяния, лекции, прожекции, демонстрации и театрални форми, фокусирани върху инвенциите, свързани с хартията като образ и внушение.

Експозицията „Хартията в театъра“ с куратор Даниела Тодорова ще представи емблематични театрални постановки с хартиена сценография, които са се отличили през последните години със своя визуален чар и иновативни сценични решения. Проектът представя богата мозайка от теми, актьорски и режисьорски постижения, костюми и декори от известни български сценографи като Мая Петрова, Стефан Попов, Мирослав Цветанов, Свила Величкова и режисьори като Катя Петрова, Теди Москов, Магдалена Митева, Мила Коларова и др.

Театър “LA STRADA” ще бъде представен с обекти от култовите представления „Мармалад“ и „Комедия на слугите“, в които атрактивността на сценографските решения разчита изцяло на образите от хартия, създадени от Свила Величкова и Вячеслав Парапанов. Стефан Попов ще представи атрактивни фрагменти от „Трансформацията“ и операта „Дидона и Еней“ и ще говори за провокациите и работата с хартия в неговото творчеството на 12 май в лекцията „Хартиени експерименти”. Пак в Телефонната палата Маги Митева ще реализира проект за своята хартиена стая, наречена „Малкото голямо четене“, а Мая Петрова ще представи постиженията си с хартия в кукления театър.

В залата ще могат да бъдат видени хвърчащи и летящи форми, движещи се и подскачащи кукли от хартия, редом с алегорични изображения, летящи съоръжения, създадени под нейната веща ръка, съвместно с бъдещите сценографи от НАТФИЗ. Един специален акцент, носещ непреходната естетика на японското изкуство, ще бъде и сценографията на Мирослав Цветанов.
По време на изложбата ще могат да бъдат видени и много филмирани театрални представления, както и лекции, свързани със значими световни автори, превърнали колажа в световно изкуство като Пикасо, Брак, Пол Кле, Миро и много други. Ще бъдат представени значими автори от британското хартиено изкуство от гостуващата авторка Чармиан Поллак.