Водещата на обедните новини по bTV Мариана Векилска, която беше заплашена от скандален собственик на академия за фотомодели, че ще бъде обезобразена със сярна киселина, е поискала от началниците си да излезе в дългосрочен отпуск, докато опасността отмине.

Шефовете й обаче й отказали с мотива, че след огласяването на случая и намесата на министър Цветан Цветанов, насилникът няма да се осмели да изпълни заканата си, пише blitz.bg

Освен това те не искали да се лишат от нея точно в момента, за да се възползват от рейтинга, който Векилска натрупа покрай скандала.

Причината за заплахата с киселината е репортаж за академия за фотомодели, която иска неустойки на родители, чиито деца са записани там.

Според източници на “ШОУ” в bTV сигналът не е бил подаден директно до Мариана Векилска, паднал й се е при разпределението на задачите и тя не е очаквала такъв ефект.

В жалбата си до телевизията афектиран родител е съобщил, че му искат два бона неустойка, защото се е отказал да продължи договора за фотосесия на детето си, тъй като се усъмнил в коректността на академията.

На обаждане на Векилска във фирмата й било обяснено, че това е вид гаранция за изпълнение на уговорката и че договорът е напълно стандартен.

Веднага след приключването на разговора обаче от академията преценили, че пускането на репортажа може да има опасни последици за репутацията им и Ахмед Али, представящ се като Адриан, се обадил на Векилска да не пуска репортажа.

„Докато подготвях материала за академията за деца модели, собственикът й започна да ми звъни доста често. Държеше се емоционално. Ту повишаваше тон, ту се съгласяваше да говори”, разказа журналистката.

От честите смени на настроенията тя предположила, че човекът има какво да крие и че нещо не е наред.

“Представяше се не с истинското си име, а като Адриан. В крайна сметка се съгласи управителят на фирмата да даде интервю. Както и стана”, обясни още Векилска.

След като интервюто било взето, Адриан, или както е истинското му име Ахмед Али, отново си сменил мнението и отказал да бъде излъчвано.

„Отговорих му, че след като веднъж интервюто е заснето, продуцентите ще решат дали да бъде излъчено. Тогава започна да крещи, че ще му съсипя бизнеса, граден 20 години. Учудих се, тъй като вече бях проверила, че той е на 39 години, а фирмата му е регистрирана едва преди 2 с капитал от 200 лв.”, разказа Векилска.

След излъчването на репортажа Адриан отново се обадил на мобилния й телефон и започнал да крещи:

“Аз тебе ако те залея със сярна киселина, тогава какво..?”. “Скоро ще се видим”, били последните му думи.

“Първоначално се ядосах, после си казах, че трябва веднага да се обадя в полицията. Искам горещо да благодаря на полицаите. Свършиха си чудесно работата - още докато давах показания, го хванаха”, разказа телевизионната водеща.

След подадения в полицията сигнал нещата още повече се “омазали”.

Проверката на ченгетата показала, че Ахмед - Адриан е криминалнопроявен и разследван за измами и педофилия.

След като престоял 24 часа в ареста обаче, той е бил пуснат на свобода, тъй като районната прокуратура не е поискала 72-часовото му задържане.

От детската моделска академия пък обвиняват Векилска в изкривяване на фактите. След като тя се отзовала на поканата им да отиде при тях на крака, от фирмата се опитали да установят кой е жалбоподателят срещу тях, за да дадат по-точна информация, но водещата отвърнала, че сигналът е анонимен. Самата Мариана им казала, че е притеснена от това и обещала да се порови по случая, преди да излъчи репортажа. След седем дни обаче историята вече била пусната в ефир.

От фирмата още твърдят, че въпросният Ахмед Али бил собственик на друга модна агенция и обвинението в педофилия всъщност било на базата на обиск още през 2004 година, при който го емнали с разследване заради намерени снимки на моделки, които се сторили на обискиращите по-неморални.

Оттам дошла регистрацията му за педофилия. Сигналът тогава бил подаден от директорката на дом за сираци, която получила информация, че в агенцията се снимат голи модели.

Вижте видео:

Мариана разказва за случая

Репортажът на Векилска за агенцията за модели: