Безспорно най-коментираната новина е анулирането на така желаната от всеки изпълнител награда, която повече от десетилетие е еталон за успех.

През всичките години този приз е отдавал значимото на най-успешните в бранша. И не само. Тази награда е стимулирала развитието на поп-фолка, изобщо развитието на музикалния бизнес у нас.

Месеци преди скандала в края на 2016 г. „Пей вица на годината“ се оказва алегоричния предвестник на последвалите събития.

„Никога не съм си представяла , че ще стигнем чак до там. – признава Антонина. – Нямам представа какво ще се случи и в крайна сметка дали ще има наградени за изминалата година. Едно обаче искам да заявя съвсем категорично и ясно! Чест прави на най-голямата музикална медия у нас, че прекрати тази манипулация. Защото се изисква и смелост, и достойнство…, а и професионализъм, когато нещо подобно се случва пред очите ти да кажеш – Стига! Сега си представете, ако само един човек каже „Стига!“ по време на избори например – всичко би било различно, нали? Едва ли това са единствените награди у нас в които има опит за манипулация, но г-н Димитров е единственият, който спря тази манипулация.“

В преносен или в буквален смисъл „Пей вица на годината“ озвучи случващото се в гилдията. И този проект на Антонина се превърна в буревестник за зреещите конфликти в жанра. Изпълнителката винаги е успявала да фокусира темите на песните си върху реални проблеми, но за изминалата музикална година „Пей вица на годината” се превърна в предсказание.

„За добро или лошо всички ние участваме в това. Изпълнители, фенове, медии… всичко това се превръща в един порочен кръг. Вместо да правим така, че музиката да обединява хората и да е нещо положително, ние я превръщаме в залог и средство за войни. Когато правя музика, съм водена единствено и само от желанието си да усмихна феновете, а не да пародирам или осмивам колега, макар че доста от почитателите на жанра постоянно търсят някакви прилики или конфликти между изпълнителите.

„Пей вица на годината” започна с един коментар под мой клип , а завърши с цирк, белязал едно наистина престижно събитие…, на което няма какво да се лъжем всеки изпълнител мечтае да е призьор!”