''Пепел от рози''
от Ведат Тюркали, Себахат Алтъпармакоглу


Сюжетът

''Пепел от рози“ е историята на шестнайсетгодишната Фатмагюл и нейния труден път към любовта и щастието. Действието се развива в един град като много други, където живеят и цинични богаташи, и отрудени хора, и корумпирани политици. В този град Фатмагюл ще премине през драматични изпитания, Керим ще познае разкаянието и двамата ще се отправят към мъката и радостта на общото си бъдеще.

Киноновелата „Пепел от рози“ (оригинално заглавие „Каква е вината на Фатмагюл?“) е написана по телевизионния сериал „Пепел от рози“, от своя страна създаден по романа на класика на турската литература Ведат Тюркали. Сериалът се радва на невероятен успех не само в страната си, но и в България, където е гледан, очакван с нетърпение и обсъждан от милиони зрители, не на последно място и заради прекрасната игра на Берен Саат в ролята на Фатмагюл и на Енгин Акюрек като Керим.

Авторите

Ведат Тюркали (роден 1919 г.) е автор на десетина романа и на повече от 40 сценария. Режисьор е и на три филма. Носител е на множество турски и международни награди. Завършил е Литературния факултет на Истанбулския университет. През петдесетте години е арестуван за политическа дейност и осъден на 9 години затвор от военен съд. Заради активните граждански позиции, които заема, и заради огромната му популярност годината от 1 май 2004-та до 1 май 2005-а е обявена за „Година на Ведат Тюркали“.

Себахат Алтъпармакоглу (родена 1975 г.) е основател и ръководител на проект за преводачески услуги, редактор на литературен блог и автор на статии за интернет сайтове. От 2003 г. до днес е асистентка на Ведат Тюркали. През 2011 г. пише киноновелата „Каква е вината на Фатмагюл?“ по едноименния телевизионен сценарий.