Според редица проучвания и до ден днешен повече от половината жени в Афганистан са омъжени насила при уреждане на дългове или спорове между фамилии.

„Перлата, която се освободи от черупката си” от носителката на наградата на GoodReads за най-добър дебют през 2014 г. Надя Хашими е драматичен разказ за две афганистански жени, разделени във времето, но ограничени във всяко свое действие. И преди век, и днес да си мъж в мюсюлманското общество, е единственият път към свободата.

Кабул, началото на XXI в. Рахимá и нейните четири сестри живеят с майка си и баща си, който често търси утеха в опиума, за да забрави ужасите на войната. Момичетата ходят рядко на училище, а да напускат дома си без мъж за придружител, е забранено. Единствената им надежда е древният обичай бачé пуш, според който е възможно Рахимá да се превърне в момче, докато навърши годините за женитба.

Като момче тя ще може да ходи свободно на училище, да пазарува и да придружава навън сестрите си.
Кабул, началото на XX век. Прапрабабата на Рахимá – Шекибá, успява да вкуси от непознатата за жени свобода, ставайки страж в двореца, за да охранява харема на царя. С обезобразено лице, загубила рано най-близките си, в тежък конфликт с деспотичните си роднини, тя трябва да намери място в свят, който няма капка милост за нея.

Разказ за смелостта и изключителната сила на човешкия дух, когато е окован от обстоятелствата, книгата на Хашими преплита литература и реалност, за да създаде една красива, но различна приказка а ла тези на Шехерезада. Обратният път към оковите се оказва немислим след срещата с бленуваното, с мечтата – целувката на свободата, за която всички копнеем, но невинаги имаме право да получим.