30 години след като създава шедьовъра „Полет над кукувиче гнездо” американския писател Кен Киси завещава на световната литературна съкровищница още една достойна по размах и внушение творба. „Песента на моряка” излиза в ново луксозно издание с твърди корици и в познатия превод на Йолина Миланова от издателство „Сиела. Мащабната антиутопия, която геният на Киси разполага в десетилетията, в които самите ние живеем, пренася читателя в Куинак, Аляска – последното недокоснато от покварата на цивилизацията и екологичната криза кътче на Земята.

Иво Сиромахов с втора детска книга

Животът в Куинак – това забравено от бога място – е прост и ясен: хората си вадят хляба с усилен труд, имат своите малки радости, следят отдалеч какво се случва по света, но не желаят да бъдат част от всеобщата лудост. Сурова земя за истински хора.

Спокойните води на ежедневието се разместват, когато на кея акостира богаташката яхта „Сребърната лисица“, собственост на Герхард Стюбинс – най-популярният режисьор на планетата. Той и неговият екип са избрали Куинак за мястото, където ще заснемат мащабна холивудска екранизация на легендата за инуитската принцеса Шуула. За тази цел обаче им трябва съгласието на обитателите на градчето. А на борда на яхтата има човек, който търси отмъщение за събития от миналото.

Светът е дошъл при жителите на Куинак. И цената на душите им е вече определена. Последното чисто кътче на Земята е в опасност „Песента на моряка” е мащабна и безкомпромисна история, населена с рибари, моряци, холивудски звезди, бохеми, измамници, грешници и най-вече с хора с необичайна съдба. Роман за истината сред прояден от лъжи свят – и за непреходните ценности сред суетата на глупостта. Когато зазвучи „Песента на моряка”, целият свят притихва.