Американската компания "Юнивърсъл мюзик" твърди, че авторите на песента победител в конкурса "Евровизия 2018" са плагиатствали, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Според тях парчето "Toy", изпълнено от израелската певица Нета Барзилай не е оригинално и, компанията е изпратила официално писмо с претенции до композиторите на песента Дорон Медали и Став Бергер преди около две седмици, пише в. "Аарец".

"Юнивърсъл мюзик" твърди, че част от песента "Toy" напомня хита "Seven Nation Army" от 2003 г. на групата The White Stripes. "Аарец" отбелязва, че в съответствие с правилата на конкурса "Евровизия" всички участващи в него композиции трябва да са оригинални. Ако бъде потвърдено, че Медали и Бергер са плагиатствали, Барзилай може да бъде дисквалифицирана и лишена от титлата, а правото да организира конкурса "Евровизия 2019" да бъде отнето на Израел.

Според в. "Йедиот ахронот", двете страни в спора могат да се договорят помежду си през следващите няколко седмици. За целта Медали и Бергер ще трябва да предоставят на американския звукозаписен гигант правата върху песента "Toy" или част от тях.