Най-добрият винен и ракиен дегустатор в света и експертни комисии с международен състав тази година оценяваха по достойнство вината и ракиите на Винпром Пещера сред всички над 500 винени и ракиени проби, които взеха участие в престижната надпревара за наградите „Златен Ритон”.

Строгият и прецизен регламент на международните ни винени оскари изведе до челни позиции само най-достойните за златни медали и ритон ракии и вина, които са в идеален синхрон на качество, технология, вкусови качества и аромати.

Фаворити на експертите станаха младите и стари вина на лидера у нас, които скоро компанията ще предложи като нова търговска марка.

Връчването на призовете от традиционната надпревара, организирана от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) и Международен панаир Пловдив, се състоя вечерта в деня на официалното откриване на Винария 2011 г.

Тази година членове на журито бяха независими експерти дегустатори от цял свят, които под строг регламент оценяваха по точкова система всички ракиени и винени партиди, участващи на Златен ритон.

С най-много златни медали и безспорно признание за лидер по качество в категорията на ракиите бе отличена Пещерска ракия на Винпром Пещера, а при вината Винпром Ямбол.

Вината на лидера по пазарен дял у нас Винпром Пещера, сред които имаше млади и стари вина, сортови и купажни, също бяха оценени по достойнство. От отличените партиди вина ще бъде пусната на пазара изцяло нова марка „Домейн Пещера”, обещаха от компанията.

Така ще имаме възможност да опитаме отличниците на Златен ритон и международните дегустатори.

Вината получили златен медал са резултат от уникални съчетания на сортовете каберне совиньон и мерло от реколта 2009 г., розе и мускат от реколта 2010 г., както и уникалните за България сортове на компанията "Регент", "Дорнфелдер", италианските "Просеко" и Анчелота", френските "Вионие" и "Пети вердо", които за първи път плододадоха през 2010 г.

Най-големият ни и наложен вино производител вече 14 години инвестира и развива своите винени продукти.

Най-новото въведение за подобряване на качеството и контрола на производство на вино и винени дестилати за ракия бе открито в края на изминалата година.

Масивната изба е уникална за България и Балканите и ще помогне за прецизното отлежаване на винените дестилати, от които освен вино се прави и Пещерска ракия. Любимата ракия на България скоро ще ни изненада и с обновен външен вид, адекватен на високооцененото от световните дегустатори качество.

Специално за престижното международно изложение Винария 2011 г, Винпром Пещера направи представяне на новите дизайни и на останалите си продукти с лидерски позиции на пазара.

Освен Пещерска, с нов облик са Мастика и Мента Пещера и водка Флирт, която ни изненадва приятно с нов имидж и още по-добро качество.

За да прецизира до край показателите на своята ракия лидер и новата си марка вино, само преди няколко месеца Винпром Пещера официално откри и най-голямата у нас изба за отлежаване на винен дестилат.

В мащабното съоръжение вече отлежават над 10 000 бъчви с обем от 500 л., разположени на височина от 7 реда, като общият обем на стареещия в тях дестилат е 5 000 000 л. Експертите са категорични, че внушителната изба няма равна на себе си не само по мащаби, но и по технология и качество на крайния продукт.