Заемите от небанкови финансови институции, известни у нас и като "бързи кредити", са един от най-удобните начини за покриване на непредвидени разходи. Те обаче имат своята специфика и не са подходящи за дългосрочни финансови цели. Ето какво трябва да знаем, когато кандидатстваме за "бърз кредит".

1. Какво представляват "бързите кредити"?

Заемите, отпускани от небанкови финансови институции, са по-известни на българския пазар като "бързи кредити". Обикновено това са заеми за сравнително малки суми (в повечето случаи максималният размер се движи около 2-3 хиляди лева) и за кратък срок - от няколко седмици до една или максимум две години.

Бързите кредити се делят на два основни типа - кредити до заплата и кредити на вноски. При първия средствата обикновено се отпускат със срок от максимум 30 дни, като погасяването на главницата и лихвата става наведнъж, на датата на падежа. Кредитите на вноски пък могат да бъдат със срок до няколко месеца, а погасяването им е подобно на това при банковите потребителски кредити, като най-често става с равни анюитетни месечни вноски.

Едно от предимствата на този тип финансиране е много по-облекченият режим на отпускане и липсата на бюрокрация. Обикновено небанковите кредитни компании изискват далеч по-малко документация и обезпечения от кредитополучателите. Сроковете за одобрение и усвояване на кредитите в общия случай също са доста по-кратки.

От друга страна, лихвите по този тип кредити по правило са по-високи, отколкото тези по банковите заеми. Основната причина за това отново се крие в по-високия риск, който поемат кредитните институции. В България отпускането на този тип кредити се регулира от Закона за потребителски кредит, а от 2014 година беше приет и таван върху лихвите по потребителските и бързите кредити, който ограничава годишния процент на разходите до максимум 50% от главницата.

2. За какво да внимаваме, когато теглим бърз кредит?

Освен лихвата, кредитните институции начисляват и различни други такси – за разглеждане на документи, за експресно одобряване, за поръчители, за донасяне на парите вкъщи и т.н. Всички те, заедно с лихвата, формират общите разходи по кредита, или т. нар. ГПР. Хубаво е да се информирате за всички допълнителни разходи, преди да изтеглите заем от небанкова финансова институция. Условията при отделните компании могат да се различават драстично.

Санкциите при забавяне и просрочие на вноските по кредитите също са нещо, за което трябва да се информирате подробно. Кредитните институции начисляват неустойки при подобни случаи, като по закон размерът им трябва да е пропорционален на размера на вноската.

Ако все пак се стигне до ситуация, в която не можете да погасите навреме своите задължения, финансовите експерти съветват да се свържете с компанията, която го е отпуснала, за да измислите заедно план за действие. Прекратяването на комуникацията, изключването на телефона и отказът от съдействие обикновено водят само до нарастване на сумата на задължението, често до непосилни размери.

3. За какви случаи са подходящи бързите заеми?

Един от основните плюсове на този тип финансиране се крие в бързата процедура по отпускането и облекчената бюрокрация. "Бързият кредит" може да бъде удобно решение за всички случаи, в които имате спешна нужда от финансови средства. Един от митовете за този тип заеми е, че се използват основно от хора без стабилни доходи или от заети в "сивия" сектор, които не могат да докажат реалните си приходи пред банките. Статистиката обаче показва, че бързите кредити не са предназначени само за "закърпване на месеца" и всъщност се използват от хора с най-различен социален и икономически профил.

Има обаче определени ситуации, в които те със сигурност НЕ са подходящи. Най-често проблеми могат да възникнат, когато с този тип заеми се финансират дългосрочни цели, а в най-лошия случай - за погасяване на друг кредит. По своята същност, небанковите кредити са краткосрочен финансов инструмент и опитите да се използват за рефинансиране на стари дългове в повечето случаи водят до изпадане в т. нар. "дългова спирала".

4. Как мога да кандидатствам за небанков кредит?

За разлика от банковите заеми, които по закон изискват предоставяне на по-голям обем от документи, посещение на банков клон, подписване на договор и т.н., повечето компании за бързи кредити предлагат изцяло онлайн кандидатстване, а при някои има и опцията за отпускане на кредит със заявка по телефона.

Пакетът от документи, който компаниите изискват, в повечето случаи е минимален. Много от тях се нуждаят единствено от личната Ви карта и телефон за контакт.

5. В заключение

Общоприетото правило е, че "бързият кредит" наистина се взима бързо, но трябва също така да бъде погасен бързо. Този тип финансиране не е подходящ за покриване на стари дългове.

Информирайте се предварително за всички условия по кредита, които включват не само лихвата, но и всички възможни такси за кандидатстване, усвояване и евентуално просрочие на кредита.

Експертите категорично съветват да не се взимат заеми от нелегални лихвари. Докато лицензираните компании за бързи кредити спазват определени правила и подлежат на контрол, техните нелегални "аналози" са изцяло в сивия сектор и в повечето случаи се контролират от криминални групировки.

източник: https://kredit.bg