Петима аржентинци са сред осемте жертви на кървавия атентат, който потресе Ню Йорк онзи ден. Шофьор удари с пикап хора на велосипедна алея в Долен Манхатън в Ню Йорк, недалеч от Мемориала на Световния търговски център.

Нападателят е 29-годишният узбек Сайфуло Саипов, той беше прострелян от полицията и е задържан.

Загиналите приятели са от град Росарио и били част от група приятели, които празнували 30 години от завършването на образованието си в политехническото училище в града. Те планирали мечтаното си пътуване до Ню Йорк от години.

Ариел, Хернан, Диего, Алехандро и Хернан Феручи загиват. На алеята е ранен и шестият от групата, който е приет в болница. 200 учители и бивш възпитаници на училището се събраха, за да отдадат почитта си към загиналите.

"Живеем в глобален свят и ние в Росарио също виждаме какво се случва в САЩ и в чужбина и през екраните чувстваме, че то е близо. Сега обаче, когато се случи с членове на нашето общество, чувстваме заплахата още по-близо." - коментира един от тях.

Мъжете пуснали снимка в социалните мрежи, точно преди да отпътуват от Аржентина, всички те са с тениски, на които пише “LIBRE.” или "Свободен". Те намират смъртта си докато карат колела покрай река Хъдсън.