На 27 януари най-четената френскоезична писателка в света ще ни посвети в преданата си любов към шампанското!

В новата си книга, озаглавена „Петрония” (превод: Светла Лекарска, 144 стр., цена: 14 лв.), Амели Нотомб си търси „другар по чашка” и попада на странно момиче с вид на тийнейджърка, с което ще се сприятели. Както знаем, Амели си има принципи: пие, но никога сама.

И сега решава, че ще открие съучастник в Париж – защото в града на светлината все трябва да има някой, с когото да пиеш светлина. Запознанството се случва в книжарница, а момичето се оказва взискателна писателка… Следват обилно полети с шампанско приключения, по време на които Амели се появява облечена като „марсианска пагода”, като „средновековен готвач”, както и с „противоатомна японска пижама”. „Петрония” е изключително смешен роман, но и ода за приятелството, по-точно ода за шампанското на приятелството!

От дебюта с „Хигиена на убиеца“ през 1992 г. литературният ритъм на Амели Нотомб е безотказен – всяка есен нова книга. Със своето неукротимо въображение и ексцентричен личен стил тя се превърна в икона за милиони последователи от всички географски ширини. Най-четената френскоезична писателка в света е белгийка, родена в Япония. Романите й не са многословни, но демонстрират ерудиция, преливат от самоирония и подлагат на изпитание представите за нормалност и лудост. През 1999 г. й е присъдена Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“, който има сполучлива екранизация от 2003 г., дело на режисьора Ален Корно. „Нито Ева, нито Адам“ получава награда „Флор” през 2007 година.