Грандиозен скандал разтърси конкурса „Бургас и морето" и тази година.

За пореден път естрадният форум край морето не премина без скандали и обидени участници. Изборът на журито, който „коронова" песента „Импресия" в изпълнение на Орлин Горанов на челната позиция, накара звездите да скочат срещу липсата на прозрачност както в организацията на надпреварата, така и в избирането на победителите.

Една от най-ощетените и огорчени от случилото се се оказа Петя Буюклиева. „Това е най-опороченият конкурс, който има у нас. Жалко и грозно е това, което стана в Бургас. Аз съм потресена от безочията и несправедливостта, които видях с очите си. Страшно е!", разказа пред репортер певицата, която тази година се представи с композицията си „Мое море", пише ''Всеки ден''.

„Песента победител - „Импресия", никога не е била в избраните 12 песни след първото отсяване. Това, което казва Орлин Горанов, че е била дисквалифицирана първия път само заради регламента, който гласи, че нито автор, нито изпълнител могат да участват с повече от една песен, е лъжа. Той трябва да излезе и да признае, че до последния момент не е знаел каква песен ще изпълни, а не да дава на медиите грешна информация. Той е уникален, но нима Васил Петров е по-лош от него. Или Ваня Костова? Ние, от гилдията, нямаме нищо против изпълнението на Орлин, но все пак става въпрос за „Бургас и морето", а не за „Златният Орфей". Тук трябва да се гледа песента, а не гласовите възможности на този, на когото е поверена", гневи се Петя Буюклиева. Тя настоява колегата й да върне наградата, тъй като не му принадлежи.

Именно подборът на песните на журито пък накарало колежката й Мариана Полова да се оттегли в последния момент. Брюнетката не могла да понесе, че е била втора резерва, и отказала да участва, въпреки че се класирала непосредствено след Орлин Горанов.



„Начинът на журиране е скандален. В момента, в който всички песни бяха представени на сцената, две от дамите в журито се качиха в някаква стая на втория етаж и започнаха да смятат нещо си, без да има абсолютно никакъв надзор, без някой да проверява какво се случва и как вървят нещата. Служителка в Община Бургас пък ме уведоми лично, че няколко песни, сред които и моята, са имали равен резултат. В този случай искам да попитам кой определя коя да получи по-висок резултат. Един от членовете на журито - Валентин Пензов, в тъмното ми донесе протокола, дори не видях под какво се подписвам. И въпреки че й дал най-малко точки, „Импресия" пак станала големият печеливш на вечерта", обясни възмутената Буюклиева.

Същото се случило и с класацията за избор на песен на публиката. „Носиха някакви торби напред-назад, но още предишната седмица се знаеше коя ще е песента победител. Бургазлии винаги правят нещо, за да пробутат изпълнителите си, да не останат случайно с празни ръце, наранени и обидени. Всичко се знаеше предварително. Яд ме е на себе си, че участвах", коментира огорчената Петя.

След като е многократно ощетявана през годините, въпреки че е представяла изключително професионално реализирани парчета, певицата е стигнала до извода, че причината да няма нито едно отличие от конкурса е на основа политически и партийни пристрастия. „Всичко е, защото от време на време пея в някой концерт на БСП. Явно трябва да получа жестоко наказание за това от някоя от останалите политически сили. Категорична съм - класациите в „Бургас и морето" са на база политически критерий. Там, в общината, са предимно гербаджии, как ще ми дадат на мен наградата?", категорична е певицата.

„Всички ние, които се смятаме за ощетени от това жури, смятаме да бойкотираме конкурса и да го оставим да си бъде на регионално ниво. Нека си се сортират както си знаят, ние, звездите, отказваме да бъдем пълнеж на подобно безумие!", изригна възмутена Буюклиева. И подчерта, че е получила подкрепата на десетки свои колеги. Не пожела обаче да цитира имената им, тъй като не била получила съгласието им да ги оповестява пред медиите.