Брадата певица от Австрия е носителят на голямата награда на тазгодишния конкурс за популярни песни "Евровизия".

Победителят е екзотичният изпълнител Томас Нойвирт, пеещ под псевдонима Кончита Вурст и известен още като "брадатата певица".

"Издигни се като феникс" е неговата балада, която според коментарите напомня на тема от филм за Джеймс Бонд. Конкурсът, в който тази година България не участва, включва 45 страни и има телевизионна аудитория от около 180 милиона души.

Представителите на Холандия и Швеция заеха, съответно, второ и трето място.



"Мечтата ми се сбъдна", сподели на пресконференция след гала вечерта 25-годишният Нойвирт, който ходи на високи токчета и облечен с рокли, предаде Дарик. Вурст е първият победител за Австрия от 1966 г. насам и бе приветстван бурно в залата в Копенхаген, но и предизвика доста критики и осъждане в други държави.

В Беларус, Русия и Армения се появиха онлайн петиции да се забрани излъчването на "Евровизия" по телевизията на основание, че така се нарушавал законът срещу "гей пропагандата" сред подрастващите.

Руският певец Филип Киркоров, част от състава на руската делегация на Евровизия 2014, призова за уважение към победителя Томас Нойвирт.

„Победителите не ги съдят, победи песента, хубава песен по моя преценка. Моля ви, нека победителят бъде уважаван. С брада ли е, без брада ли е, дали е жена или мъж- не е важно, това е конкурс за песни", заяви Киркоров.