Един призрак броди из българския шоубизнес - призракът на кича. Акушери са местните знаменитости. Някои от тях пръскат лош вкус като скункс в отбрана, защото са в паника да не би да останат незабелязани.

Други - за да задържат още малко "петнайсетте минути слава", които се полагат на всеки.

За съжаление, последователите на кичозното братство се множат с геометрична прогресия. Има ги и в чалгата, и в уж сериозното изкуство, дори в политиката.


1. Сашка Васева



Дупнишката Мадона със звезда на челото. Учените още не са намерили отговор на въпроса дали тя е просто кич, или прост кич. Опитите продължават. В името на петнайсетте минути слава изпълнителката на "Левовете в марки" е готова на всичко - и да пробута в пресата снимки на телесата си, уж откраднати от шофьора й с цел изнудване, и да стигне до "шедьоври" на мерената реч като "Тя е корифей в категория "злодей" по адрес на треньорката Нешка Робева.

Да не забравяме и прословутите й червени прашки, които колегата й Радо Шишарката развя, все едно са знамето на Райна Княгиня в шоуто VIP Dance. Актът беше в праймтайма и извади Васева от нафталина, където дремеше в очакване да рециклира старата си слава.

2. Яне Янев


Бенката, западно от носа му, е пътепоказател къде се е наврял аграрният инженер от Сандански. В началото на политическата си кариера, когато припяваше "Сей, земеделецо, днес му е времето", все пак беше поносим.

Актуалният му статус обаче е най-вресливият представител на кича в политиката. Дотам го доведе желанието за власт. Яне първо беше до реверите на земеделската лидерка Анастасия Мозер, после мина през площадите и разни коалиции. Пребоядисването обаче не издава добър вкус. И невинаги помага да ти се отвори парашутът. Затова сега 39-годишният Янев е нервен и агресивен. Налита на колеги като бик на млада юница - засега само вербално. При него обаче нищо не се знае.

3. Иван Яхнаджиев



Нямаше да се занимаваме с него, ако кротко си стоеше в италианския парламент като оператор. Поне за такъв се представя в тукашните си интервюта - според приказките му в жълтата преса прекарвал деня си в законодателния орган, акредитиран от информационната агенция на сина му Александър.

Преди броени дни обаче Яхнаджиев пак навря четката си под носа ни. Този път с гръмката оферта да подложи на бодиарт Лили Иванова. Имали уговорка още преди 6-7 години, но певицата се отметнала. Сега Яхнаджиев е мераклия да нарисува върху тялото й хита „Камино" с горещи цветове.

Не можем да не признаем, че някои от творенията на Яхнаджиев през годините наистина са били сполучливи - особено преди да се провъзгласи за баща на бодиарта в България.

Според изкуствоведите през 70-те години на миналия век той рисувал сполучливи пейзажи, вдъхновени от Рилския манастир. Кичът при него идва с манията му към самореклама на всяка цена. В резултат днес за Яхнаджиев се говори като за медиен продукт, а не за живописец.

4. Калки



Включваме някогашния вокалист на "Медикус" в класацията ни, защото още не сме забравили похода му към "Евровизия" отпреди няколко години. Калки атакува фестивала, окичен с пера.

Не забрави и скафандър. Идеята му беше да се покаже като извънземен, който спасява Земята. Публиката обаче не разбра мисията на чуждопланетянин и от тогава Коцето-Калки е символ и за извънземен разум, и за кич на сцената.

5. Бианка



В образа на "малката сладка Бианка", както сама се нарича, продуцентите от "Междинна станция" намериха своята спирка "Кич". Дипломираната актриса се справя отлично с имиджа на "куха лейка" с големи претенции, но вече е крайно време да смени плочата. Може би го осъзнава, защото в последно време опитва да се прави на Мария Силвестър. Бившата манекенка и тв звезда обаче освен с ексцентрични прояви блестеше с вроден финес и стил. Нещо, към което се стреми и "супер Бианка", но засега трудно й се получава.

източник: в. Монитор/Елена кръстева