На 23 септември излиза от печат „Писателят призрак”, първият роман, в който Филип Рот води повествованието от името на своя прочут герой Нейтан Зукърман.

В интервю за „Ню Йорк Таймс” самият автор споделя, че „Писателят призрак“ (превод: Невяна Андреева, 184 стр., цена: 14 лв.) е роман за „изненадите, които носи призванието да пишеш“. Млад писател гостува на И. А. Лоноф, „най-оригиналния разказвач от Хоторн и Мелвил насам”, и по време на посещението се запознава както със съпругата му, така и с една приближена на семейството млада жена. Въпреки тази привидно семпла схема, романът разгръща множество важни и любопитни теми, характерни за по-късното творчество на Филип Рот: търсенето на собствена идентичност, противоречието между „високото“ изкуство и „ординерния” живот, отговорността на твореца пред неговите сюжети, последиците от смесването на илюзия и реалност, а също и еврейската тема в най-различни нейни аспекти. Всички сюжетни нишки в крайна сметка са обединени от един генерален мотив: за отношението между изкуството и живота.

Провъзгласен за жив класик и феномен на съвременната белетристика, Филип Рот разполага с почти всички литературни отличия на Америка - от Националната награда за художествена литература през „Пулицър” до наградата „ПЕН/Фокнър”. През 2011 г. по време на литературния фестивал в Сидни, Австралия, му беше връчена и международната награда Man Booker. В основата на неговата продуктивна и многолика литературна кариера е разпознаваемият му стил, белязан от черно чувство за хумор и безмилостно нищене на „сакрални“ теми в светлината на един или друг културно-исторически и политически контекст. Tворчеството на Рот е безкрайно пътуване към самия себе си, трескаво разследване на миналото и настоящето на вечния чужденец, един аналитичен и силно въздействащ монолог на другостта.