Ветеранът на доброто британско и американско кино Питър О`Тул реши да се оттегли от големия екран и от сцената на 79-годишна възраст.

Не годините обаче са причина за пенсионирането на актьора.

Той твърди, че тази професия просто вече не му е на сърце.

Животът на Питър О`Тул е пълен с куриози и неочаквани обрати, така че този мотив, колкото и странно да звучи за човек с 8 номинации за "Оскар", всъщност е напълно в реда на нещата за разбиващия всякакви рамки и клишета О`Тул.

Актьорът всъщност дори не знае къде се е родил. Има две версии за родното място на Питър, като според някои той се е появил на бял свят в Ирландия, а според други – в Лийдз, Великобритания. Самият О`Тул в автобиографията си казва, че приема 2 август за свой рожден ден, но има сертификат за раждане и от двете държави, така че не може да бъде сигурен.

Като юноша той е работил в печатница, бил е репортер и фотограф. Когато веднъж го попитали какво всъщност иска да прави, той казал, че или ще стане актьор, или поет. Мечтата му скоро се сбъднала и Питър О`Тул бил приет в Кралската академия за драматични изкуства.

Актьорът още от малък се сблъсква с католическата църква. Налага му се да учи в религиозно училище и той трепери от страх пред монахините, които го карат да пише с дясна ръка и дори го бият. Въпреки това обаче в края на кариерата си Питър О`Тул прави предимно религиозни роли. През последното десетилетие го видяхме като библейския пророк Самуил, като папа Павел III в сериала „Тюдорите” и като свещеник в исторически филм за Мексико. Въпреки че актьорът вече се оттегли от големия екран, предстои излизането и на още два християнски филма с негово участие. До края на годината трябва да се завърти лентата „Екатерина от Александрия”, разказваща историята на света Екатерина. В този филм Питър О`Тул играе римски патриций. Догодина пък ще видим вероятно неговата последна роля – в библейския „Мария, Божията майка”. Там актьорът влиза в ролята на Симеон.
Британската звезда от ирландски произход винаги е обичал историческите филми.

О`Тул е играл двама римски императори, един президент, един принц, редица благородници, писателя Артър Конан Дойл и на два пъти е бил крал Хенри II. Заради тази си роля той става единственият актьор, два пъти номиниран за "Оскар" за това, че е играл един и същ човек. Освен това ветеранът е влизал в образи като Дон Кихот и Робинзон Крузо.

Въпреки всичко почитателите му ще го запомнят най-вече с ролята на Т.Е Лорънс в „Лорънс арабски” от 1962 г. Приключенският филм прави О`Тул световна звезда и му отваря вратите на Холивуд. Любопитно е, че той получава ролята си, след като суперзвездата Марлон Брандо я отказва.