Подобно на „Какво обичах“, и в шестия роман на Хуствет сцена на действието е арт общността на Ню Йорк, а основна тема е изкуството.

Формата обаче е необичайна: фикционална антология от текстове на и за художничката Хариет Бърдън, вдовица на прочут арт дилър – ерудирана, талантлива и ексцентрична.

Гневна заради дългогодишното пренебрежение на света към работата й, Бърдън измисля сложна мистификация, за да изследва особеностите на възприятието и да изобличи сексизма на арт общността.

Множеството, често противоречиви фрагменти – откъси от дневниците на Бърдън, рецензии, спомени на роднини и приятели, интервюта със специалисти, свидетелства на „съучастници“ – градят интригуващ разказ за гениалност, амбиция и отмъщение, за деликатното и сложно функциониране на ума, за разликите между половете. „Пламтящият свят“ е плътен, енигматичен, ироничен и разтърсващ роман за творчеството, идентичността и копнежа.

За Сири Хуствет

Сири Хуствет е с норвежко потекло, но е родена през 1955 г. в щата Минесота в семейството на университетски преподавател по скандинавска литература. Казват, че е „най-изтънчената и привлекателна писателка на Америка“, и с всеки следващ роман тя затвърждава репутацията си. Раздипля елегантно семейните връзки, предателствата и загубите, които ни сломяват, емоциите, които ни взривяват, и изкуството като средство за преболедуване на реалността.