Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен ще отбележи своя 55-годишен юбилей с грандиозен концерт-спектакъл в Националния дворец на културата (НДК).

Съчетанието между класика и фолклор в нови форми на синтез е запазена марка на НУИ „Панайот Пипков” - Плевен. Учебното заведение е първото музикално училище в страната, което въвежда изучаването на народни инструменти, а по-късно - народно пеене и танци. Фолклорният ансамбъл, който включва народен хор, оркестър и танцов състав, събира овации в концертните зали не само у нас, но и в Италия, Гърция, Турция, Испания.

Възпитаниците на училището ще се представят на 12 май от 19:00 ч. в зала 11 на НДК. Младите таланти ще пеят и танцуват за всички, които имат сърце за българския фолклор. В програмата са включени и класически изпълнения, които ще бъдат поднесени от даровитите подрастващи музиканти на камерния оркестър и танцовия ансамбъл към училището. В концерта участват още ансамбъл „Акордеономания“ и перкусионната формация „АКЦЕНТ“ с ръководител Симеон Серафимов.

Списъкът с известни родни артисти и музикални величия, отгледани от плевенската школа, е впечатляващ. Не пропускайте да видите следващата Нина Николина или новата сензация на цигулката, флейтата, ксилофона или пианото.

Камерен оркестър „Бревис”

с диригент Пламен Марков продължава традициите на, сформирания още през 1972 г. състав, който последователно е ръководен от Алеко Антонов и Божко Шойков. През последното десетилетие съставът печели престижни награди от конкурсите в Неерпелт (Белгия), Ниеретхаза (Унгария), „Надежди, таланти, майстори” (България); издава първия самостоятелен компактдиск в историята на музикалните училища; участва в „Нова българска музика” и „Варненско лято”, реализира успешни концертни турнета в Германия и Франция.

Перкусионистите от „Акцент”

От създаването си през 1994 г. ансамбълът за ударни инструменти „Акцент”, с ръководител Симеон Серафимов, печели многобройни отличия от национални и международни конкурси. Осъществява значителен брой концерти, организирани от Народното събрание на Република България, Постоянното представителство на ООН в България, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, МВР. Формацията е гастролирала успешно в Гърция, Германия, Франция, Австрия и Словакия. Има участие и в културни проекти във Франция, подкрепени от Национален фонд „Култура”.

Ансамбъл „Акордеомания”

е създаден през 1982 г. Наред с многото завоювани награди от национални конкурси, съставът осъществява и две международни турнета (Дания - 1987 г. и Германия - 1990 г.) Ансамбълът е единствен по рода си в страната. Носител е на първи и специални награди от Националния конкурс „Орфеева дарба” (София), „Танцуващи клавиши” (Нови пазар - 2012 и 2013 г.), Международния детски фестивал „Млади таланти” (София – 2013 г.). Зад успешните изяви на младите акордеонисти стои целенасочената и дългогодишна работа на преподавателя по акордеон Румен Тодоров.

Български танци

Танцовият ансамбъл към специалността „Български танци” е създаден паралелно с нея през 2002 г. Учениците овладяват до съвършенство ритмите и стъпките от всички фолклорни региони у нас. Младите танцьори оставят без дъх публика и жури по всички национални и международни фестивали и конкурси. Трудът им е възнаграден с множество престижни награди. Основоположник на специалността е Пламен Николов.

История

От създаването си през 1960 г., Средното музикално училище „Панайот Пипков” в град Плевен (днес Национално училище по изкуствата) целенасочено и последователно дава своя принос за реализацията на националната културна политика, за творческото израстване на младите таланти. В училището първоначално се изучават класически инструменти, а от 1966 г. и българските народни инструменти (кавал, гайда, гъдулка и тамбура).

През 1987 г. се открива специалността народно пеене а през 2002 г. е поставено началото и на направлението „български танци“. От 2006 г. се въвежда изучаването и на изобразително изкуство – живопис, скулптура, графика. Най-новата специалност - поп и джаз пеене – е въведена през 2014 г. От следващата учебна (2015 - 2016 г.) ще има прием и по актьорско майсторство. Първият директор на училището е Иван Свиларов. От 1961 г., в продължение на 34 години, то се ръководи от Божко Шойков, а от 1995 г. до днес директор е Жечка Димитрова.

Възпитаници

Дълга е поредицата от възпитаници на училището, които вече трайно са се установили и осъществяват своята кариера в български оркестри или като концертиращи музиканти по света. Сред тях са: проф. Пламен Джуров (композитор, диригент в НМА „Проф. Панчо Владигеров”), доц. д-р Марияна Булева (преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”), Иванка Нинова (сопран) и Ивета Симеонова (флейта), Данчо Радевски (кларинет), Николай Гродански (тромпет), Владимир Попов (виолончело), Маргарита Калчева (контрабас), Галунка Калоферова и Донка Райчева (съавтори на учебници по музика). Други вече са утвърдени музиканти в европейски оркестри или са концертиращи музиканти по света: цигуларите Деница Казакова и Рая Райчева и флейтистката Наталия Нейкова (Швейцария), фаготистът Валентин Тушев (Мексико), виолончелистът Кристиян Чернев (ЮАР), Даниела Ганева – ударни инструменти (Великобритания), пианистите Пламена Мангова (Белгия) и Павлин Нешев (Германия), цигуларите Гергана Гергова (Германия) и Яна Дешкова (Дания), Светослав Стоянов (САЩ) и Василена Серафимова (Франция) – ударни инструменти и др. Много възпитаници на училището намират реализация в сферата на популярната музика и шоу бизнеса: Слави Трифонов, Евгени Димитров, Георги Красимиров, Нина Николина, Георги Милчев – Годжи и др.
Прекрасни певици и инструменталисти, възпитани в духа на българския фолклор, се изявяват в пределите на нашата страна и далеч зад граница. Между тях са народните певици Гергана Димитрова и Ана Борисова, гъдуларите Георги Петров и Даринка Цекова, Владимир Величков – кавал, Светлин Ницов – гайда и др.