"Ние сме всички цветове“ е темата на грандиозния откриващ спектакъл на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, който ще се проведе в сърцето на града на 12 януари. Той ще бъде реализиран под ръководството на артистичния директор и основател на “Phase7” Свен Сьорен Байер, чиято цел е да предостави на зрителите незабравимо преживяване. „В началото бях турист в Пловдив. Но след толкова време, прекарано тук, аз съм частица пловдивчанин“, заяви Байерн на пресконференция с ръководството на фондация „Пловдив 2019“ днес.


Основа на програмата е зашеметяваща 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Реално сцената има 6 нива, но поради мерки за сигурност ще бъдат използвани 5 от тях. Тя тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност и съгласувани със съответните органи. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника и да предостави на всички зрители добра видимост към зрелищния спектакъл.

Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Пространството на двата булеварда – „Цар Борис III Обединител“ и „Мария Луиза“ ще се превърне в място за празненство, където се очаква над 60 хиляди души ще се съберат заедно, за да станат част от тържеството.
Техническото обезпечаване е поверено на българската компания Joker Media Rental. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своебразен светлинен символ. За строежа в града ще пристигнат 20 камиона с техника, а 200 човека ще я сглобят.

Отправна точка на шоуто е разнообразието на Пловдив - град с 8 000-годишна история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. „РАЗНООБРАЗИЕ“ и „НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ“ са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии. Теодосий Спасов ще сложи началото на шоуто неслучайно – той носи посланието за връзка между миналото и настояще със своите оригинални композиции за кавал. Музикантът пише ново произведение специално за откриването на Пловдив- Европейска столица на културата 2019. В „Ние сме всички цветове“ ще участват над 200 кукери от целия регион, които да поставят началото на годината и да изгонят злото. 22-ма млади актьори от НГ за сценични и екранни изкуства в Пловдив вече репетират за своята роля на сцената на спектакъла. Техните връстници, които учат сценичен грим, ще отговарят за визиите на всички участници в шоуто.


Емблематичният ансамбъл „Тракия“ ще има необичайна роля – на членовете му е поверена нова хореография в стил съвременен танц. Режисьорът Христо Намлиев подготвя сегмент, в който 200 хориста от формациите на града ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов. С тях ще бъдат и 20 гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. Изпълнители от АМТИИ ще изненадат публиката с арфи, но не класически, а лазерни.


1000 граждани на Пловдив, заявили своето желание за участие чрез кампании в интернет и срещи на живо с координатори, ще се качат на сцената, за да изразят посланието на града под тепетата за 2019 година – ЗАЕДНО. Ще бъдат ангажирани и 150 деца от Спортно училище „Васил Левски“. Те са представители на спортни клубове по баскетбол, бокс, борба, вдигане на тежести, волейбол, гребане, джудо, кану-каяк, лека атлетика, художествена гимнастика, спортна стрелба и плуване. Учениците ще помогнат за цялостната организация по време на шоуто.


Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще завърши със спираща дъха заря, изпълнение на Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев. Немският диджей Schiller започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто.
Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефън Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридър Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рим и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници – Кристиян Щайнхозър и Maкс Тридер. Сценичният директор за театрална реч е Густав Рюб. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.
Началният час е 19.00, но организаторите препоръчват на публиката да отиде в центъра на града няколко часа по-рано, както и да използва градския транспорт, за да бъде избегнат трафика.