Кои са важните неща? Кое прави живота ни достоен за живеене?

В книгата ''Старият крал и неговото изгнание'' Арно Гайгер разказва за баща си, който постепенно губи спомените си и способността да се ориентира във всекидневието.

С огромна нежност и любов синът се отправя на пътуване към бащата, двамата сякаш отново се запознават, излизат заедно на разходка, връщат се по местата на детството. Кой е този човек – баща ми, пита се синът. Слуша странните, поетични думи на възрастния човек, прочита дневника му, научава житейски подробности, за които никога не е подозирал. И колкото повече бащата се приближава към смъртта, толкова повече синът проумява живота на този, който го е създал.

И макар да става дума за коварната болест на Алцхаймер, разказът е пропит с много обич и хумор. „Старият крал и неговото изгнание“ е една от онези редки книги, които оставят трайна диря в душите.

„Деликатен, филигранно изпипан роман, със съвсем простичък сюжет, монумент на живите. Това не е просто една вълнуваща книга, но и нещо много повече – семейна история, детски спомени, хроника на провинциалния живот и освен това разказ за живота, който водим всички ние.“
Neue Züricher Zeitung

За автора:

Арно Гайгер е роден през 1968 г. в Брегенц, Австрия. От 1993 г. живее като писател на свободна практика във Виена. Носител е на много литературни награди, сред които Наградата за немскоезична книга на годината (2005). И още: отличието „Фридрих Хьолдерлин“, приз за литература на фондация „Конрад Аденауер“, наградата „Втора реалност“ на швейцарската фондация „Зонвайд“, литературната награда „Йохан Беер“, литературната награда на Австрийските индустриалци.