“Спомням си само как цялата изтръпнах, започнах да мигам, някакви неща падаха около мен, всички ме прегръщаха. Цялото ми семейство беше в публиката и плачеше. Все още не мога да осъзная какво стана”, казва Кристина Иванова часове след като бе обявена за Гласът на България. Музикалният формат по Би Ти Ви приключи в неделя вечерта и зрителите избраха своя фаворит.

С първото място 17-годишната ученичка от Попово получи шанса да запише дебютния си сингъл. Спечели чисто нов автомобил, на който засега ще се радват родителите й, поне докато тя изкара шофьорска книжка. И към всичко това се сдоби с чек за 20 хиляди лева.

На концертите Кристина бе в отбора на Десислава. Не слуша попфолк, но избира Деси, защото чува от устата й най-точното определение за себе си. “Усети ме, каза ми, че съм искрена, чувствена и нешлифована, което е абсолютно вярно. Когато пея, не следвам някакви правила, излизам и правя това, което чувствам. Действам по усет”, обяснява победителката.

Явила се на кастингите на 28 юни във Велико Търново. Записала се заради майка си и вокалния си педагог Аделина Колева, чиято подкрепа през тези месеци я тласка нагоре.

На прослушванията се изправила пред Евгени Димитров-Маестрото и Слави Трифонов, които били впечатлени от тембъра. Казали й, че е различна и малко по-късно, по време на концертите, я сравнили с Шер и Тони Бракстън. Въпреки това съвсем искрено признава, че изобщо не вярвала, че ще стигне до финалите, още по-малко, че ще стане победител. Увереността в собствените сили липсвала, защото до този момент не е ходила на солфеж и се занимава с музика сериозно едва от година и половина. Преди това като повечето хора си пее само вкъщи, в банята.



Идеята да започне да посещава музикален педагог е на майка. Самата Кристина никога не си е представяла, че един ден може да се изявява на сцена. До скоро правила планове, след като завърши гимназия да кандидатства филология или журналистика.

“Гласът на България” обаче изцяло заличи тези намерения и сега е категорична, че иска да учи в Музикалната академия. Всичко, което е научила до този момент, го дължи на Аделина Колева и нейната вокална група “Нова музика”. Репетициите са в Горна Оряховица и година и половина, четири-пет пъти седмично Криси изминава около 70 км от родния си град до там.

В Попово учи в хуманитарна паралелка и с гордост обяснява, че е пълна отличничка. С домашните се справя, докато пътува във влака. Може би това натоварване помага да се справи и по време на участието във формата.

От началото на шоуто ходи на училище в понеделник и вторник, сряда се връща в София за репетиции и остава до неделя. Всеки път, когато се прибира в Попово, получава подкрепа и поздравления. Градът е малък, всички се познават и безкрайно се радват на представянията. Приятели разказали, че на финалния концерт била изкарана видеостена пред общината, на която вървяло шоуто. В чест на победата два пъти имало заря.

Кристина все още е тийнейджър, но вече е видяла красотите на два коренно различни свята. От няколко години родителите живеят в малкото село Марчино. “Намира се в гората и го няма дори на картата”, казва талантливото момиче. Заради училището тя прекарва повечето време в Попово, но при всеки удобен случай отива при семейството си.

А няколко години от живота минават в Дубай. Била на 6 г., когато майка й си намерила работа там като операционна сестра. Заминали двете, в България останали баща й и брат й, който е с пет години по-голям. В някакъв момент се наложило да се върнат и пак заминали четири години по-късно. Този път цялото семейство. “Леля ми има бизнес с торти, майка ми е изключителен талант, рисува страхотно и се занимаваше с декорацията”, разказва Криси. Баща й също започнал работа във фирмата.

Източник: "24 часа", снимки: Булфото