Тази неделя, 28 февруари, Софийската филхармония ще ни срещне с блестящия Дмитрий Маслеев – носител на първа награда от последното, 15-то издание на конкурса „Чайковски” и световноизвестния диригент Урош Лайовиц. Концертът ще се проведе в зала

„България“ от 19 ч., а изключителният млад пианист ще изпълни Концерт № 3 на Прокофиев.

Дмитрий Маслеев е носител на редица награди и отличия. Сред тях: победител на VII конкурс за пианисти в Гайяр, Франция (2010 г.); лауреат на международния конкурс за пианисти „Premio Chopin“ в Рим (2011), където получи и голямата награда – роял и турне, включващо 12 концерта в Италия; победител в конкурса “Antonio Napoletano” в Салерно, Италия, трета награда на Втория Общорусийски музикален конкурс в Москва (2014). Талантливият пианист концертира в Русия, Франция, Румъния, Германия и Италия.

Добре познатият и обичан от българската публика диригент Урош Лайовиц е един от най-изявените европейски диригенти. Работил е с най-престижните оркестри, между които Симфоничния оркестър в Берн, Берлинския Радио симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония, Мюнхенската филхармония, оркестрите в Щутгарт, Дрезден, Гьотинген, Моцартеума в Залцбург, Националния оркестър на Белгия, Виенските симфоници, симфоничните оркестри на Сеул, Токио, Хирошима, Тайпе, Сингапур, филхармонични състави в Швеция, Дания, Норвегия, Португалия, Испания, Италия, Франция, Нидерландия,Унгария, Китай, САЩ и др. Получавал е редица награди за дирижиране и композиция в Любляна, Виена и Милано.

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармонията.

Повече за програмата:
Вариации върху тема от Хайдн, основаващи се върху хорала „Свети Антоний” на Хайдн в си бемол мажор, е своеобразен поклон на Йоханес Брамс към великите му предшественици. В осемте вариации по темата и най-вече във великолепната Пасакалия във финала, музиката на Брамс сякаш се извисява до божествено Концерт № 3 за пиано и оркестър на Сергей Прокофиев е едно от най-изпълняваните му произведения. Темите на концерта се раждат постепенно между 1913 и 1918 година. Целият концерт е изпълнен с неудържимо, непознаващо прегради движение, динамизъм, енергия и воля, мечтателност и настроение, преливащо от приказно-вълшебно до буйно-танцувално.

28 февруари, 19 ч., зала „България”. Билети на касата на залата, възможност за онлайн резервации на сайта на Софийската филхармонията.