Актрисата Кари Фишър, най-известна като принцеса Лея Органа от "Междузвездни войни", почина на 60-годишна възраст.

На 23 декември тя получи сърдечен удар.

60-годишната актриса претърпя сърдечна криза по време на 11-часов полет от Лондон за Лос Анджелис. Тя беше на турне, за да представя автобиографията си. Кризата настъпила петнадесетина минути преди приземяването в американския град.

Пътник медик й оказал спешна помощ, а парамедици посрещнали полета от Лондон при пристигането му, след като екипажът докладвал за пасажер в безсъзнание.

Актрисата от "Междузвездни войни" бе настанена за лечение в интензивно отделение в болница в Лос Анджелис, като ден по-късно беше съобщено, че е добре.

Кари Фишър е родена на 21 октомври 1956 г. в Лос Анджелис. Тя е дъщеря на две холивудски легенди - Деби Рейнолдс и Еди Фишър.

На 15 години напуска училище, за да се посвети на шоубизнеса. През следващата година Кари играе в пиеса на Бродуей заедно с майка си. Фишър завършва актьорско майсторство в Лондон.

Кари прави филмовия си дебют през 1975 г., партнирайки на Уорън Бийти в "Шампоан". Същата година се явява на кастинг за роля във филма на Джордж Лукас "Междузвездни войни" - нискобюджетна научна фантастика. В голяма конкуренция тя е избрана за ролята на принцеса Лея Органа.



Филмът от 1977 година бие всички рекорди в класациите по приходи и се превръща в класика, изстрелвайки Фишър към славата.

Десетилетия по-късно той все още е един от най-обичаните филми на всички времена. Според слуховете по време на снимките на "Междузвездни войни" Кари имала връзка с Харисън Форд - актьора, който играе Хан Соло.

След успеха на "Междузвездни войни" излизат продължения, като Фишър играе в "Междузвездни войни 7: Силата се пробужда".

Кари Фишър е също писателка и сценаристка, известна с откровените разкази за борбата си с психичното биполярно разстройство и пристрастеността към медикаменти, кокаин и алкохол.