Британският актьор Бен Крос, който придоби световна известност с филма "Огнените колесници", почина във Виена на 72 години след "кратко заболяване", съобщиха близките му. Той е страдал от рак и е бил на изследвания там.

Крос живее от много време в България, а преди 2 години - на 18 август, сключи брак с любимата си жена Деана Бонева. Сватбеното му тържество с хубавата русенка, заради която Бен Крос избра България, беше в Жеравна. Преди време Крос се включи с удоволствие и плам в спектакъла “Осмото чудо” на ансамбъл “Българе”, създаден от Христо Димитров. Актьорът влезе в ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер.

Бен Крос бе носител на "Оскар" заради култовия филм "Огнените колесници" от 1981 година. Той бе познат у нас и заради рекламата на ПИБ с Димитър Бербатов, в която играеше "Господинът от Лондон".

Негови представители казаха, че той е приключвал снимките на хоръра "Дяволска светлина" и по-късно тази година е трябвало да изпълни главната роля в романтичната драма "Последното писмо от твоя любовник".

Роден като Хари Бърнард Крос в католическо работническо семейство в Лондон, той завършва Кралската академия за драматично изкуство. След това се насочва към големия екран, където още през 70-те години си партнира с имена като сър Шон Конъри и Майкъл Кейн.

Крос не напуска театралната сцена - през 1977 г. той става член на Кралската шекспирова трупа, а година по-късно печели похвали за ролята на адвоката Били Флин в мюзикъла "Чикаго". Смята се, че именно това му изпълнение му помага да получи главната роля в "Огнените колесници", спечелил 4 оскара, включително за най-добър филм.

Във филма Крос играе бегача Харолд Ейбрамс, а историята е по живота на двама британци, състезавали се за олимпийско злато през 1924 г. През 2018 г. той се ожени в Жеравна за трети път - за дългогодишната си приятелка, българката Деана Бонева.