Звездата на легендарната "Фамилия Тоника" Гого Найденов е починал.

Тази година Гого отпразнува последния си 64-ти рожден ден. Дълго време лекарите не можеха да установят точно каква болест мъчи гласа на "Тоника" , пише ''Всеки ден''. Поставената му първоначална диагноза беше синдром на ЛАС - летерална амиотрофична склероза. По-късно се оказа, че диагнозата вероятно е сгрешена и любимият бургаски изпълнител страда от лаймска болест.

Гого се бори със заболяването си години наред като се подложи на серия лечения в български и чужди клиники. С помощта на приятели и колеги стигна дори до Китай. Дори и алтернативната медицина в Далечния изток обаче не успя да му помогне. При всяка следваща диагноза и при всяко ново лечение музикантът се радваше, че се подобрява, но в крайна сметка лъчът надежда угасваше почти веднага.



За болестта му се заговори през пролетта на 2010 година. Тогава Гого Найденов сам разказа за нея с отворено писмо, за да изпревари всякакви спекулации. Музикантът призна, че проблемите са започнали година по-рано, но не им обърнал внимание до момента, в който спрял да си движи единия крак. Дузина лекари у нас и в чужбина изследваха Гого и поставиха зловещата диагноза латерална амиотрофична склероза (ЛАС) . Или по-просто казано - бърза атрофия на всички мускули, която стига и до дихателните пътища. Най-просто може да се обясни като внезапно объркване на имунната система, което в начален стадий засяга първо двигателния апарат.

През януари 2011 година бургаски лекари откриха съвсем ново заболяване и ЛАС се превърна в гноен синузит. Изследванията действително показаха, че в синусите му има над 200 милилитра гной и докторите решиха, че най-накрая са открили вярната диагноза. Гого се подложи на спешна операция на синусите. Гнойните джобове бяха изчистени, а лекарите му поставиха титаниев имплант в носната кухина, който спира инфекциите в главата. В крайна сметка състоянието на музиканта беше овладяно, след като прекара три дни в реанимация и още четири в интензивното отделение. Но и това не помогна.

*Снимка: Bulphoto

В началото на миналата година нови изследвания установиха, че всъщност Гого никога не е страдал от нелечимата латерална амиотрофична склероза, а симптомите му се дължат на Лаймска болест. Резултатът от новото лечение обаче бе равен на всички предишни. Накрая лекарите вдигнаха ръце и се оправдаха, че силните медикаменти, приети заради уж сгрешената диагноза ЛАС, са увредили необратимо органите му. Това била причината, за да не могат да му помогнат.

В последните си месеци Гого слабееше драстично. Стигна до критичните 40 килограма. И пак не спираше да вярва, че надежда има. Неговата най-голяма радост беше, че в трудните моменти не остана сам. Десетки музиканти се молеха за него, събираха пари за лечението му, неотлъчно до него беше и съпругата му.

През август месец, в тесен семеен кръг, музикантът отпразнува последния си 64-ти рожден ден.

Поклон пред паметта му!