Големият български актьор Наум Шопов почина на 81-годишна възраст. Трагичната новина бе съобщена от Съюза на артистите в България. 

Едни от най-запомнящите му роли са в "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Вилна зона", "По следите на безследно изчезналите", „Топло”, „Инспекторът и нощта” и много други. Неговото мото в живота бе "Моето око винаги и обърнато към онова, което ми предстои, към онова, което трябва да направя; винаги искам да е ново, винаги искам да е непознато"

Роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора, в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско, той от съвсем малък е израстнал в артистични среди. Майка му е била актриса -  Мара Шопова.  Съпругата му - Невена Симеонова е актриса, както и двете му деца - синът му, Христо Шопов и дъщеря му Лиза Шопова.  

За същински старт на кариерата на Наум Шопов може да се приеме постановката на „Чудак” по Назъм Хикмет във Военния Театър под режисурата на Леон Даниел през 1958 г., където остава повече от три десетилетия, през 1989 г. да премине в трупата на Народния театър. През 2007 г. получава награда за цялостно творчество на фестивала „Златен витяз“ в Москва, получава и де награди Аскеер.

В театъра Наум Шопов е работил с най-изтъкнатите български режисьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Иван Добчев, и е играл Хамлет, Робеспиер, дон Базилио, Сократ, крал Лир, Крап и много други.