Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър е починала, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

87-годишната баронеса, известна в целия свят с прякора си Желязната лейди, е починала тази сутрин в дома си в Лондон, след като е получила удар, съобщи говорителят на семейството Лорд Бел, цитиран от британските вестници "Гардиън" и "Индипендънт", пише БГНЕС.

Очаква се семейството й да направи изявление по-късно днес.

Маргарет Тачър е първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство — позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г. Тя е и премиер на Великобритания по време на войната с Аржентина за Фолклендските острови през 1982 г. Желязната лейди е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до 1990 година. Носител е на ордена "Орден на жартиерата".

В последно време Маргарет Тачър бе зле със здравето и се появяваше рядко на публични места. Тя страдаше от болестта на Алцхаймер и от 2002 г. не правеше публични изявления по препоръка на лекарите си. През декември беше оперирана от малък тумор на пикочния мехур.

Бъкингамският дворец разпространи изявление от името на кралица Елизабет ІІ, в което монархът изразява "дълбоката си скръб" от новината за кончината на Маргарет Тачър. От пресслужбата на кралицата казаха, че ще пратят лично съболезнователно послание от името на Елизабет Втора до близките на Тачър.

"С голяма мъка научих за смъртта на лейди Тачър. Ние загубихме един велик ръководител, един велик премиер и една велика британка", каза британският премиер Дейвид Камерън.

Той прекратява визитата си в Европа и се връща във Великобритания, предаде Ройтерс.

"Лейди Тачър, безстрашен защитник на свободата, застана в защита на пленените народи и помогна на свободния свят да спечели Студената война. Тя заслужава да й се издигне статуя в Полша". Това пък написа в "Туитър" полският външен министър Радослав Шикорски.

Коя е Желязната лейди

Маргарет Хилда Робъртс е родена на 13 октомври 1925 г. в Грантъм, Линкълншър. Тя е втората дъщеря на Алфред и Беатрис Робъртс. Баща й е бакалин, а майка й - шивачка. Висшето си образование завършва в Самървил Колидж, Оксфорд, в периода 1944 -1950 г., където учи химия. Работи като химик изследовател за "Бритиш Ксайлонит", където участва в откриване на методи за консервиране на сладолед.

През 1951 г. се омъжва за бизнесмена Денис Тачър. През 1953 г. ражда близнаците Керъл и Марк.

Политическата си кариера започва през 1950 г., когато се опитва да влезе в парламента като кандидат на Консервативната партия в окръг Дартфорд. Успява да спечели 36 % от гласовете, но не успява да влезе в парламента.

През 1959 г. печели място в парламента в богатото предградие на Лондон - Финчли.

В периода 1970-1974 г. е единствената жена, член на кабинета на Едуард Хийт като секретар по образованието и науката. На 11 февруари 1975 г. Маргарет Тачър е избрана за лидер на Консервативната партия и заема този пост до ноември 1990 г., когато при вътрешнопартиен бунт е принудена да се оттегли от партийното ръководство.

На 19 януари 1976 г. Маргарет Тачър държи реч в Кенсингтън, в която остро атакува СССР. В отговор на нейната реч вестникът на съветското Министерство на отбраната "Червена звезда" я нарича Желязната лейди и това прозвище скоро е разпространено по целия свят чрез радио "Москва".

Когато на 5 май 1979 г. Тачър е избрана за министър-председател на Обединеното кралство.

От 24 март 1982 г. до 12 юли 1982 г. Великобритания води война за Фолклендските острови с Аржентина, която приключва с капитулацията на южноамериканската държава.

През 1985 г. Тачър става първият западен лидер, подкрепил реформистки настроения съветски лидер Михаил Горбачов с думите: "Можем да работим заедно".

Желязната лейди печели националните избори, произведени на 3 май 1979 г., на 9 юни 1983 г. и предсрочните избори, произведени на 11 юни 1987 г., и става министър-председателят с най-дълъг мандат през 20 в.

През ноември 1990 г. Маргарет Тачър се кандидатира за лидерския пост на Консервативната партия. Оттегля се, след като не е преизбрана автоматично. През 1992 г. подава оставка като депутат и влиза в Камарата на лордовете като баронеса.