Топ сериалът на Българска национална телевизия „Под прикритие” ще бъде представен на осмия фестивал на българското кино в Ню Йорк – „Sofia Independent Film Festival”.

Той ще се проведе от 21 до 25 февруари в киното на Робърт Де Ниро „Tribeca Cinemas” в Манхатън.

В тазгодишното издание на фестивала за първи път ще бъде отделено специално внимание на телевизионните постижения в областта на сериалите със специалната прожекция на два епизода от „Под прикритие”.

В програмата на фестивала са включени и други филми, продуцирани от Българската национална телевизия:

- „Островът” с режисьор Камен Калев
- „Подслон” с режисьор Драгомир Шолев
- „Стъпки в пясъка” с режисьор Ивайло Христов
- „TILT” с режисьор Виктор Чучков
- „Кецове” с режисьор Иван Владимиров и Валери Йорданов
- „№1” с режисьор Атанас Христосков

Последният бе представен преди седмица в конкурсната програма на Международен фестивал за аудио-визуални програми FIPA, в Биариц, Франция.

Режисьорът Атанас Христосков сподели, че за БНТ и него самия е огромен успех, че лентата е „дефилирала” на толкова сериозна сцена.

„№1” е единственият български игрален филм, който участва в селекцията сред общо над 1700 продукции подали заявка за участие в 6 категории.

Филмът бе прожектиран в зала пред 2000 души публика, заедно с продукции наградени със „Златна палма” и наградата Оскар.

В рамките на фестивала FIPA всяка година се провежда и голям пазар за избрана качествена телевизионна продукция – FIPATEL market. Миналата година за участие в него бе избран „Под прикритие”.



Междувременно рекордно висок рейтинг постигна финалния 12 епизод на сезон 2 на хитовия сериал на БНТ. В неделната вечер арестът на мафиотът Джаро и дългоочакваната развръзка на финала са приковали вниманието на над 547 000 зрители пред малките екрани.

Отчетеният рейтинг от 7,6% и аудиториен дял от 18,1% са рекордни и за двата сезона на криминалния сериал. За сравнение в същия часови пояс от 20:43ч. – 21:50ч. Нова са гледали 336 000 души – 4,7% рейтинг и аудиториен дял от 11,1%.

По случай финалния епизод екипът на сериала "Под прикритие" подготви за феновете специален мейкинг от забавни моменти от втория сезон. Вижте го: