“Под прикритие” - най-успешният сериал на БНТ, ще може да бъде гледан и по Нова телевизия. Частната медия купи от обществената 60-те епизода на криминалната поредица, продуцирана, заснета и излъчена от БНТ, пише “24 часа”.

Сделката стана възможна, след като БНТ прекрати преди няколко месеца договора с американската компания “Ню филмс интернешънъл” и така получи отново правата за разпространение на сериала си. Сега обществената телевизия е договорила с “Нова Броудкастинг груп” да ѝ бъдат заплатени по няколко хиляди лева на епизод за излъчването му. Колко точно, е търговска тайна. Не е тайна обаче, че за всяка серия е плащала средно по 150 000 лв. за производството ѝ.

Същевременно БНТ договаря с чужди продуценти - немци и испанци, евентуалното продължение на сериала. Европейските компании имат намерение да инвестират по 1 милион на епизод, като същевременно купят и вече готовите 5 сезона на “Под прикритие”, обясни преди време пред “24 часа” режисьорът и изпълнителен продуцент на сериала Димитър Митовски. Подписването на сделката се бави заради съдебни дела, които се водят у нас. В същото време договорът за излъчване на филма по Нова тв е на финалната права.

Нова тв не за първи път купува български сериал, продуциран от друга телевизия. Преди време излъчи историческия “Дървото на живота”, създаден за ТВ 7 от компанията “Дрийм тийм” на Евтим Милошев. Дори направи нещо повече - заедно с продуцента го подари на македонска телевизия.

“Нова Броудкастинг груп” отдавна заяви, че се превръща в дом за българското кино. В края на 2016 г. тя стартира инициативата “NOVA подкрепя българските филми на всички платформи” и така обяви сериозните си намерения да инвестира в създаването на филми и сериали и в развитието на българския кинопазар. Две години по-късно учреди и наградите “NOVA подкрепя българските филми”, които само преди дни бяха раздадени за втори път.