Мислите си, че знаете защо харесвате даден човек? Защо сте се насочили към дадена работа? Защо държите на определено решение? Помислете пак! Ако пък не стигнете сами до прозрение, прочетете „Подсъзнателното” на Ленард Млодинов.

Може да се окаже, че пътешествието из собственото ви съзнание е навлизане в една непозната и прелюбопитна територия.

Ако сте достатъчно храбри и честни, може дори да успеете да се запознаете със самите себе си; ако обаче видяното не ви хареса, не бързайте да избягате – то може да бъде променено, стига преди това да го разучите.

Да обясняваш достъпно и увлекателно, без да жертваш научната правдивост – ето това е рядък талант, а Млодинов е доказал, че го притежава и го прилага отново в бестселъра си „Подсъзнателното” (c подзаглавие „Как подсъзнанието управлява поведението”). С множество примери и дружелюбен хумор той осветява дебрите на многоодумваното подсъзнание и ни разкрива неочаквани истини.

Книгата му представя едно изненадващо изследване, което ни отваря очите за това как нашият подсъзнателен ум оформя представата ни за света и как твърде често възприемаме погрешно отношенията си със семейството, с приятелите и колегите, тълкуваме погрешно причините за инвестиционните си решения и си спомняме погрешно важни събития.

Политиците, които харесвате, бакшишът, който давате на келнера  – всички съждения и възприятия отразяват действията на нашия ум на две нива: съзнателното, за което знаем, и подсъзнателното, което е скрито от нас. Второто отдавна е било обект на предположения, но през последните две десетилетия учените са разработили забележителни нови средства за изследване на скритите (подпрагови) механизми на ума. Резултатът от тази лавина от изследвания е една нова наука – наука, спомагаща за коренната промяна в разбирането ни за това как подсъзнателният ум влияе на живота, който водим. Именно тя е сред акцентите на „Подсъзнателното”.

„Ленард Млодинов винаги успява да направи науката хем достъпна, хем забавна!”

Стивън Хокинг, автор на „Кратка история на времето”