Битката за наследството на Диего Марадона може да се проточи с години, след като постоянно изникват нови претенденти за бащинството на великия аржентинец, който почина преди няколко дни. Ако няма писмено завещание, то по закон децата имат право на 2/3 от наследството.

Кубинското трио от наследници вече е квартет. След Хоана, Лу и Хавелито се появи и Хуберто, който също бил негов син. Адвокатът на Марадона Матиас Морла призна, че първите трима са му се представили по време на погребението на Фидел Кастро. Те са от годините, когато Диего се лекуваше от наркотична зависимост в Куба. Според тримата той официално е вписан като техен баща от властите в Хавана.

По-малко от 24 часа след погребението вече бе поискана и ексхумацията на великия футболист. Това стана по молба на 19-годишният Сантяго Лара, който от години се опитва да се направи ДНК тест на Диего. Отделно 24-годишната Мегали Гил също води дело за бащинство.

Марадона има пет официални деца. Две са от съпругата му Клаудия Вилафране. Това са дъщерите му Далма (32 г.) и Джанина (30 г.). 7-годишният Диего Фернандо е от дългата му връзка с Вероника Охеда. Охеда се оплака, че Виляфран не я е допуснала до погребението.

След дълги съдебни битки Марадона бе принуден за признае сина си Диего-младши, който е най-голямото му дете от времето, когато играеше в Неапол. Диего-младши е бивш национал на Италия по плажен футбол. 23-годишната Хана също спечели делото и Диего бе принуден да я признае.

Никой от близките му освен адвокатът му не знае истинското състояние на Марадона. Според някои то може да достигне и 200 милиона долара, въпреки че в банката няма повече от 75 000. Това бил навикът на Диего.

В Аржентина той имал няколко луксозни имота, както и автомобила като BMW 8i и "Ролс Ройс". Като подарък от "Динамо" (Брест), където бе почетен президент получи уникален пръстен с брилянти и малък танк-амфибия. Във Венецуела, където бе близък с президента Николас Мадуро има фабрика на италианска паста. В Куба е инвестирал в петзвезден хотел. Най-сериозни са имиджовите му права в Китай - там има договор с ЕАА, който прави най-популярните видеоигри, както и е дал името си на верига от футболни академии. Дори е оставил и малък бизнес в Неапол, въпреки проблемите с италианските власти за неплатени данъци.

Положението с наследството на Марадона напомня много за това при великия щангист Наим Сюлейманоглу. Роденият в кърджалийското село Птичар трикратен олимпийски шампион също бе ексхумиран, за да се докаже, че японката Секай Мори е негова дъщеря. Той има три от връки с туркини, като две са от бивша гимнастичка от Разград. И все още текат дела за липсващи медали и други артефакти.

Диего е бил погребан без сърцето си. То е изпратено на допълнителни изследвания, за да се разбере точната причина за смъртта му. Марадона получи инфаркт докато се възстановяваше от мозъчна операция и почина на 60-годишна възраст. Сърцето е било извадено по искане на близките му, които искали да знаят точната причина за смъртта.

В момента тече и разследване за поведението на медицинския персонал, който се е грижел за него и закъснението на линейката, която дошла 30 минути след сигнала. Оказа се, че сестрата, която твърдеше, че той само проронил "Зле ми е" и след това сърцето му спряло, е излъгала и въобще не е била до леглото му.

Неговият адвокат Матиас Морла, който ще отговаря и за наследството, се закле да търси истината до последно. "Както обичаше да ми казва - ти си мой войник, действай! Няма да го предам", закле се Морла.

В същото време артефактите, свързани с Диего Марадона започват да увеличав

ат цената си наимоверно. До момента на големи аукциони негови фланелки вървяха по максимум 1000-3000 английски лири и то с автограф. След смъртта му Стив Ходж смята да продаде тази от мача на световното първенство през 1986 година, когато вкара с ръка на Англия, за минимум 2 милиона долара. Бившият национал е дал екипа да бъде изложен в музея на футбола в Манчестър, но е запазил собствеността. Друг екип от световното през 1990 година пък е в музей във Франкфурт.

Източник: в. 24 часа