Прокуратурата в Италия започва разследване за тайни сметки в Швейцария на 700 ВИП личности, съобщи в. “Кориере дела сера”.

Те са част от общо 5590 физически лица и 133 компании, за които се смята, че имат в сметки поне 5,3 милиарда евро, за които не са платили данъци в Италия.

Сред тях са дизайнерът Валентино Гаравани, кралят на бижутата Джани Булгари, актрисата Стефания Сандрели, нейната дъщеря Аманда, Флавио Бриаторе, бос от “Формула 1”, съпругата му Елизабета Грегорачи и други.

Сандрели се възползва от последната данъчна амнистия на правителството на Силвио Берлускони, като плати данъци върху тайните си пари по тарифа, по-ниска от обичайната.

Списъкът с тайните сметки на италианци бил изнесен от Ерве Фалчани, бивш софтуерен специалист в клон на британската банка HSBC в Женева. Още през 2009 г. Фалчани, който е с френско и италианско гражданство, се опита да продаде на френските власти подобна информация. Сегашните данни за италиански граждани и фирми касаят движение на средства в сметки в HSBC в Женева през периода 2005- 2007 година.

Смята се, че сумата от 5,3 милиарда евро, държани в тези сметки, е минималната. Някои италиански медии пишат, че в 132 от сметките има над 7,7 милиона евро във всяка.

Сегашното разследване срещу Валентино не е първото. В началото на 2009 г. италианските данъчни власти обвиниха дизайнера в неплащане на данъци в размер на 33 милиона евро и той получи покана да плати глобата. Мотивът - Валентино живеел в Лондон, където данъците са по-ниски, отколкото в Рим, въпреки че фирмите му са регистрирани в Италия.

През ноември м. г. бе обявено, че дизайнерите Доменико Долче и Стефано Габана са укрили данъци в размер на 420 млн. евро, за което отиват на съд. Измамата станала, като тандемът регистрирал фиктивна фирма в Люксембург, на която прехвърлил модните си марки на цена, по-ниска от пазарната. Данъците по тази и други сделки били платени в Люксембург вместо в Италия, пише "Труд".