Поли Генова отива на финала на песенния конкурс "Евровизия 2016". Там ще пее под номер 8.

Българката изпълни страхотно песента "If Love Was a Crime" и се класира сред фаворитите на втория полуфинал на конкурса в

"Глобен Aрена" в шведската столица Стокхолм. Поли предизвика фурор и бурни овации с песента и хореографията си.

Останалите финалисти са Латвия, Грузия, Австралия, Украйна, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия.

"Все още не мога да повярвам, не мога да го осмисля. Това е нещо много голямо, за което съм мечтала много години, и сега се случва. Благодаря на всички за подкрепата. Това е най-важното - хората да разберат, че ние наистина сме благодарни. Нямаме думи, за да изкажем това. Искам сега да сме още по-силни и да видим една обединена България - извън пределите й и не само", каза Поли пред "Дарик".

"Вярвам в победата, защото знам, че ние го заслужаваме, подготвени сме, имаме прекрасно парче. Вярата е много силна и това е едно от нещата, на които съм се научила", добави Генова.

"От нас зависи да сме заедно, да сме обединени и да постигнем нещо, което досега никой не е постигал в България - да имаме един истински успешен музикален български проект и да сме горди от това. Целувки и поздрави", каза още развълнуваната изпълнителка.

България участва в "Евровизия" от 2005 г., като единственият път, когато страната ни стигна до финал, беше през 2007 г. във Финландия. Тогава Елица и Стунджи станаха пети в крайното класиране с песента "Вода". Поли участва за втори път в конкурса - през 2011 г. тя не успя да стигне до финал с "На инат".

Сред най-впечатляващите изпълнения на втория полуфинал бяха "Made оf Stars" на Хови Стар от Израел, "1944" на украинката Джамала, "Dona" на Калиопи от Македония, "Sound оf Silence" на Дами Им от Австралия, "What's the Pressure" на Лаура Тесоро от Белгия и "Midnight Gold" на Ника Кочаров и "Младите грузински лолити".

Изпълнението на Иван от Беларус беше с изумителни визуални ефекти, сред които и холограми на вълци. Ирландия бе представена от Ники Бърн, бивш член на момчешката банда Westlife.

Почти всички певици заложиха на тоалети в черно и бяло. Рика от Швейцария показа апетитни извивки в черна прозрачна рокля от тюл, която разкриваше целите й крака. Тя пя боса. Сръбкинята Саня Вучич също избра черна рокля с прозрачна пола. Поли Генова беше с костюм на дизайнерката Антония Попова със светлинни ефекти, дело на български професионалисти от филмовата индустрия. Тя вече сподели, че с него се чувства като "посланик на светлината и любовта".

Водещи на полуфинала бяха миналогодишният победител в конкурса Монс Зелмерльов и тв звездата Петра Меде.

С победителите от първия и втория полуфинал общо 26 държави ще се състезават в събота. Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия и Швеция се класират автоматично.