Българската звезда Поли Генова ще бъде специалният гост в Детската Евровизия 2016 в Малта.

Тя получи покана от режисьора на шоуто Гордън Бонело, след блестящото си представяне като водещ на миналогодишното издание на конкурса у нас и успехът, който постигна в Стокхолм, класирайки се на четвърто място в Евровизия 2016. Поли Генова ще се изяви на сцената в Ла Валета със свой пърформанс, подробностите за който организаторите пазят в тайна.

„Да бъда на сцената на Детската Евровизия е като завръщане при семейството. Това е може би най-скъпият на сърцето ми формат. За мен беше огромна чест да бъда водеща на това изключително събитие. Ще ви призная нещо – надявам се догодина да имаме щастието отново да сме домакин, защото българската песен заслужава да спечели. Поканата за тазгодишния конкурс е към мен и най-талантливото БГ трио – LaTiDa, с което бяхме заедно в Швеция. Четирите ще бъдем специални гости на тази сцена и сме много развълнувани от оценката и признанието. “ – заяви Поли Генова.



Участие в Детската Евровизия 2016 са потвърдили 17 страни (Австралия, Албания, Армения, Беларус, България, Грузия, Израел, Ирландия, Италия, Кипър, Македония, Малта, Полша, Русия, Сърбия, Украйна и Холандия). Концертът ще се проведе във Средиземноморския конферентен център на Малта, който се намира в сърцето на старинната столица Ла Валета, с гледка към Голямото пристанище. Внушителната готическа сграда е построена през 16-ти век от рицарите на Малтийския орден. Историята й започва като болница, но днес тя е превърната в концертна и театрална зала. (http://www.mcc.com.mt/)

Шоуто тази година има съществена промяна и тя е свързана със системата за гласуване. По решение на управляващата група за Детската Евровизия, Европейския съюз за радио и телевизия и малтийската обществена телевизия, зрителският вот ще отпадне. Той ще бъде заменен от гласуване на две международни журита - професионално и детско (деца на възраст между 9 и 14 години) с по пет члена от всяка участваща страна. В допълнение ще има и експертна група от трима членове, която ще оценява изпълнителите в конкурса на живо по време на финалния концерт. Всяка от страните-участнички ще има право да определи състава на професионалното и детско жури, като гласовете им е с равна тежест в съотношение 50:50. Държавите ще посочат и свой говорител, който да съобщи резултатите по време на шоуто.

Четиринадесетото издание на музикалния конкурс ще бъде истинско семейно събитие и има за цел да привлече по-широка аудитория от деца, тийнейджъри и техните родители. Организаторите потвърдиха, че продължителността на шоуто тази година ще бъде 150 минути и ще започне в 17:00 часа българско време на 20-ти ноември (неделя). Българските зрители ще могат да проследят детската музикалната надпревара на Европа на живо по БНТ1 и БНТ HD.

За участниците в Детската Евровизия 2016 подготовката за големия концерт ще започне седмица по-рано. Те ще се видят за първи път на 13-ти ноември в Малта, за да запишат общата песен, която носи името на тазгодишното мото на конкурса „Embrace“ („Прегръдка“). Откриващата церемония е на следващия ден от 19:30 часа българско време в театър „Маноел“, по време на която българският представител Лидия Ганева ще премине по червения килим, заедно с останалите 16 участници от Европа и Австралия. По време на фестивалната седмица, те ще имат възможност да се запознаят с историята и традициите на Малта и да посетят местни училища, където ще се срещнат със свои връстници и фенове.