Тази седмица в “Автограф” зрителите ще се срещнат с Поли Паскова.

Певицата гостува в предаването в деня, в който телевизия “Планета Фолк” отбелязва своя 10-годишен юбилей на българския небосклон.

“Връщам се точно десет години назад в спомените си. Тогава ние, фолклористите, от музикална компания “Пайнер”, бяхме много щастливи от факта, че вече съществува наша телевизия, където да имаме по-голям шанс за изява. Няма да забравя, че с г-н Димитров имахме разговор тогава и обсъждахме идеята за такава телевизия и той ми сподели: “Ще губя, но ще го направя от любов към българското и родното.” И аз му казах тогава, че ще дойде време, когато тази телевизия ще бъде водеща и ще е много популярна”, припомня си Поли.



Певицата се радва, че за кратко време с много бързи темпове телевизия “Планета Фолк” се изкачи в рейтинга с останалите телевизии и вече има постоянни зрители и почитатели. Още по-щастлива е обаче за това, че има начин песните и творчеството на народните изпълнители да стане достояние на широката аудитория именно чрез телевизия “Планета Фолк”.

“Защото колкото и добре да пее един изпълнител, колкото и красиви песни да има, няма ли къде да ги представя, нищо не става. Затова с право я наричаме “нашата” телевизия. Даже забелязвам напоследък колегите и колежките от поп фолка и те стават активни към фолклора, което е много добре. Те също могат да пеят народни песни много добре, а и голяма част от тях са завършили фолклорните училища в Широка лъка и в Котел и е хубаво да си подадем ръка. Има място за всички, защото народните песни трябва да се запяват и от малки, и от големи и да се предават от поколение на поколение.”

Певицата смята, че всеки от нас се ражда с някаква мисия в живота. Важното е да изпитваш радост от това, което правиш. Щом сме родени по това време, на това място, значи тук трябва да сме и да сме полезни на хората.

“С нашата работа разнасяме силата и красотата на народните песни, помагаме за тяхното съхранение. Трябва да ходим със самочувствие и с високо вдигната глава, защото има за какво. Имаме хилядолетна история и култура, минало и традиции и въпросът е как да си ги опазим. А нашите народни песни за мен са национално богатство, една съкровищница, от която който посегне да пие вода от нея, никога няма да остане жаден”, казва още Поли Паскова в “Автограф”.