Българският представител в "Евровизия" 2016 Поли Генова определи второто си участие в престижния песенен конкурс като истинско чудо, което не е очаквала.

Това тя сподели по време на официалната пресконференция на българската делегация, която се проведе в Стокхолм. Поли ще пее на втория полуфинал - 12 май. Прякото предаване започва от 22 часа по БНТ. Първият полуфинал е утре, а финалът е на 14 май.

"Евровизия не е просто концерт и телевизионно шоу, а огромно музикално събитие и приключение за мен. През 2011 година в Дюселдорф бях по-млада и не толкова уверена. Тогава за първи път стъпих на толкова голяма сцена пред 30 000 души в залата. Пет години по-късно съм различна, защото през това време преминах през много предизвикателства. Сега наистина знам коя съм и накъде вървя" - каза Поли Генова, цитирана от БНТ.

На срещата с чуждестранните журналисти тя бе придружена от ръководителя на българската делегация за "Евровизия" Йоана Левиева-Сойър, композиторите Борислав Миланов и Йоаким Персон и шведската хореографка Амбра Сучи.

Композиторите на "If Love was a Crime" за първи път разкриха пред медиите историята около създаването на песента.

"Имах щастието да работя с Поли през 2011 година за нейното първо участие в "Евровизия" с "На инат". Тя ми се обади и ме попита дали смятам, че за няколко дни можем да направим още една добра песен. Отговорих й, че веднага трябва да дойде във Виена, където работя. Така започнахме проекта, а след това го завършихме в София. Три часа преди да изтече крайният срок бяхме готови" - разказа Борислав Миланов.

"Аз бях в Лос Анджелис, където работех по друг проект, когато ми казаха, че незабавно трябва да се върна за песента на Поли Генова. И от Америка директно кацнах в София, където финализирахме "If Love was a Crime", с което много се гордея" - допълни Йоаким Персон.
Шведският композитор присъединява по-късно към екипа и известната хореографка Амбра Сучи, която има сериозен принос за победата на Лорийн с "Еуфория" през 2012 година на "Евровизия".

"Песента на Лорийн е една от любимите на всички ни и сме изключително щастливи и признателни, че Амбра се съгласи да създаде сценичната концепция на България тази година" - заяви Йоана Левиева-Сойър.

Амбра Сучи определи посланието на българското парче като много силно, което ще проличи от хореографията.
"Песента на Поли е посветена на любовта, с голям заряд е, защото има за цел да обединява хората, призовава ги да не спират да се обичат" - каза още тя.

Иновативният костюм на Поли Генова, към който медиите проявиха силен интерес, ще подсили внушението на песента. Зад идеята за неговото създаване стои дизайнерката Антония Попова, а светлинните ефекти са дело на български професионалисти от филмовата индустрия.

"В този костюм се чувствам като посланик на светлината и любовта. Много е ефектен и необичаен, но аз мога да поемам рискове, защото имам силна интуиция" - каза Поли.

Българската делегация определи втората репетиция на Поли Генова като много успешна.