Идва Дейв Стюарт от "Юритмикс"! Експартньорът на Ани Ленъкс е голямата изненада на Първите балкански музикални награди. Асът от най-успешния британския дует за всички времена излиза у нас с Анна Виси на 16 май на площад "Александър Батенберг".

Китаристът, певецът и музикален продуцент ще лети от Атина до София за тандема с гръцката поп икона, която тук ще получи статуетката си за "Принос към развитието и популяризирането на музиката от Балканите". Дейв и Анна правят в София премиера на последното им съвместно парче. Напоследък Стюарт работи често със звездата от южната ни съседка, особено след като Ани Ленъкс оповести, че се чувства твърде стара, за да се опитва отново да възражда "Юритмикс". Според нея нямало перспектива за дублиране на триумфа от 90-те години.

Златният период на Ленъкс и Стюарт беше преди 1989-а, когато за първи път двамата се разделиха. Все пак в името на феновете те се опитаха да се съберат отново 10 години по-късно, след което през 2005-а окончателно сложиха чертата на "Юритмикс". "Дуетът ни беше изключителен за времето си. Но вече съм на 54, имам деца тийнейджъри. Никога не съм се вкопчвала в нещо, опитвайки се да го задържа на всяка цена. Искам да вървя напред и да поемам рискове", твърди Ани, която се радва на голяма популярност със соловите си проекти.

Дейв обаче явно много си пада по дуетите. Миналата година той придърпа за целта Карла Бруни. С Първата дама на Франция пяха заедно на концерта в Медисън скуеър гардън в Ню Йорк на 18 юли в чест на 90-годишнината на южноафриканския политик Нелсън Мандела. Преди това Дейв включи в последния си диск Брус Уилис и Джон Бон Джоуви.

Едни от най-големите звезди на Балканите се събират в неделя вечерта на "Батенберг". Под диригентската палка на Камен Воденичаров, изпълнителен директор на Балканика мюзик телевижън, и популярната Даниела Янков-Арнаудов, ще се развихри грандиозно шоу с над 200 певци, музиканти и танцьори. Специални гости са сръбските звезди Цеца Величкович и Оливер Мандич, Северина от Хърватия и гъркът Йоргос Яниас. Нашият Миро пее и отлита за Виена, където е срещата на българските медии по света.

На лайфа 11 изпълнители ще се борят да получат одобрението на зрителите от Балканите, което ще бъде изразено с sms. Флори (Албания), Дино Мерлин и Емина Яхович (Босна и Херцеговина), Крум и Емануела (България), Сакис Рувас (Гърция), Каролина Гочева (Македония), група "Акчент" (Румъния), Таня Жагар (Словения), Желко Йоксимович (Сърбия), Хадисе (Турция), група "Колония" (Хърватска), Ненад Черанич (Черна гора) очакват вота на меломаните.

Ще бъдат обявени и победителите в категориите "Изпълнител", "Изпълнителка", "Дует/група" и "Видеоклип", за които гласуването приключва в сайта www.balkanika.tv днес в 24 часа. Церемонията ще се излъчва от 21 ч директно по БНТ1, по Балканика МТВ и във всички държави на Балканския полуостров.