Полски съд постанови, че законът забранява екстрадицията на режисьора Роман Полански за САЩ, където преди близо 4 десетилетия той се призна за виновен по обвиненията, че правил секс с малолетна, съобщи Асошиейтед прес.

Решението на съда вКраков може да сложи край на съдебния спор в полза на Полански.

Ако обаче има обжалване и то е успешно, може да се стигне до екстрадиция, защото новото полско правителство увери, че няма да има снизходително отношение към режисьора. Съдията Дариуш Мазур заяви, че случаят е комплициран, но процедура за екстрадиция би нарушила човешките права на 83-годишния Полански, защото режисьорът може да бъде пъхнат зад решетките.

Апелативният съд може да потвърди съдебното решение, да го промени или да изпрати случая за ново разглеждане от по-висока съдебна инстанция, заяви говорителка на съда в Краков, цитирана от Франс прес. Адвокати на Полански изтъкнаха, че в искането на САЩ има пропуски и че клиентът им вече е прекарал 42 дни в затвора.

Решението на полския съд може да бъде обжалвано в седемдневен срок. Полански е знаменитост в Полша, където голяма част от общественото мнение е в негова полза. Той спечели награда Оскар за най-добър режисьор за филма "Пианистът" през 2002 г.