На 30 юни в Sofia Live Club се проведе специалното издание на популярната Пощенска кутия за приказки с Гери Турийска.

Събитието е част от инициативите, свързани с отбелязването на 25-годишнината на SOS Детски селища България през 2015г. Близо 1000 любители на късия разказ се насладиха на емоциите, пресъздадени от редица известни личности.

Актрисите Силвия Лулчева и Елена Петрова, радио-водещите Ива Дойчинова и Драгомир Симеонов, водещата на „Малки истории“ по БНТ Ирен Леви, вокалистът на “Остава” Свилен Ноев и самата Гери Турийска разказваха цяла вечер приказки с щастлив край. Силвия Лулчева и Драгомир Симеонов представиха своите лична представа за щастливо детство, а бившата SOS възпитаничка – Щерияна Петрова, пресъздаде своите весели и безгрижни детски спомени.

„Историята на SOS Детски селища България е един разказ за деца, за тяхното щастливо израстване, както и за желанието ни да направим този свят по-добър и гостоприемен за тях. Чрез „Пощенска кутия за приказки“ с Гери Турийска искаме да обърнем внимание на това, че всяко дете се нуждае най-вече от щастливо и безгрижно детство.“, каза г-н Пламен Стоянов, Национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България. „Заедно с нашите приятели и дарители, ние ще продължим всеки ден да казваме ДА на щастливото детство“, допълни той.

В продължение на четвърт век SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на лишени от родителска грижа деца и такива, които са в риск да загубят закрилата на своите родители. Чрез своите интегрирани програми „SOS Детско селище“ в двете локации София-Радомир-Дрен и В.Търново-Габрово-Трявна Организацията предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството.

Програмата „Подкрепа на семейството“ е насочена към деца, които са в риск да загубят грижата на родителите си, осигурявайки им здравна, образователна, психосоциална подкрепа и по-добри условия на живот. Програмата помага и на родителите да развият своя капацитет за закрила и грижа за техните деца. Това е възможно благодарение на Центровете ни за обществена подкрепа в София, Радомир, Велико Търново и Габрово, където всеки месец помагаме на 380 деца и 190 семейства.

Децата, лишени от родителска грижа, се радват на любовта и закрилата на SOS приемните семейства в двете детски селища в град Трявна и село Дрен. Понастоящем дейността на Организацията включва и четири SOS младежки домове в София и Велико Търново и Малък семеен дом „Надежда“ във Велико Търново, които функционират като центрове за настаняване от семеен тип. От началото на март 2015 г. Сдружението предоставя социалната услуга и в гр. Габрово. SOS Детски селища България оказва помощ и на младежите при напускането на семейния тип грижа след навършване на пълнолетие и завършване на средно образование чрез програмата „Начало на самостоятелен живот“, благодарение на която те получават подкрепа за продължаване на обучението си във ВУЗ и за започване на работа.

Целият спектър от дейности и услуги на SOS Детски селища България показва активния ангажимент на организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. За 25 години Сдружението е помогнало на 461 деца да получат семейна грижа и подкрепа, както е съдействало и на над 200 младежи за получаване на образование и намиране на работа. Чрез програмите за подкрепа на семейството до момента са били подкрепени 4 667 деца в семействата си.

Добрите резултати на децата, отгледани в тази среда, недвусмислено показват посоката за развитие в бъдеще на грижата за децата, а именно – в семейство.